Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 8. 12:54

Már magyarul is élőben feliratoz a Teams

Augusztus elejétől immár magyar nyelven is képes élő feliratozásra az értekezletek esetében a Teams - a funkció a fogyatékkal élők segítése mellett az értekezletek leiratának elkészítésére is alkalmas.

A Microsoft Teams mostantól magyar nyelven is képes élőben feliratozni az értekezleteket és letölthető átirat is készíthető belőlük. Ennek köszönhetően, mostantól a hallásukban korlátozott emberek is követhetik az értekezleten elhangzottakat, valamint az újításnak köszönhetően sokkal kevesebb energiát kell fordítani a meeting memo-k elkészítésére - jelentette be a cég múlt hét végén. A funkció az üzleti és vállalati Teams-verzió része, használatához nem szükséges azt külön aktiválni.

Az élő feliratozás azt jelenti, hogy – a Microsoft automatikus beszédfelismerési (ASR) technológiai szolgáltatásnak köszönhetően – az értekezlet videója mellett, vagy hangja alatt az elhangzó beszéd feliratként, valós időben megjelenik, a beszélő nevének feltüntetésével (kivéve, ha a beszélő úgy dönt, hogy nem járul hozzá ehhez).

teams_nb

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az élő feliratozás funkcióra a beállítások között – ami felül, a három pöttyre kattintva érhető el – lehet rátalálni. A nyelv megadásához a profil mellett, a jobb alsó sarokban megjelenő három pöttyre kattintva lehet kiválasztani a magyar nyelvet. Itt már eddig is elérhető volt 34 különböző nyelv, most felsorakoztak melléjük Kelet-Közép-Európa és a Balkán nyelvei is  (hogy a magyar mellett konkrétan hány nyelvvel bővült a lokalizációs repertoár, azt nem közölte a cég). 

Az élő felirat bekapcsolása után javasolt tisztán, lassan és közvetlenül a mikrofonba beszélni, hogy a funkció minél pontosabban működjön. Érdemes kerülni, hogy a résztvevők egyszerre beszéljenek és persze törekedni kell arra is, hogy a háttérben ne legyen zaj.

Vagyis a feliratozás bekapcsolás kicsit ráncba szedi a diskurzust, ami ugyancsak jót tesz az értekezlet hatékonyságának.

-írja közleményében a Microsoft.

a címlapról