Szerző: Koi Tamás

2021. október 11. 09:47

Vizsgálat indulhat a Teams ellen

Vizsgálatot indíthat az Európai Unió versenyjogi szerve a Microsoft videokonferencia-kollaborációs platformja, a Teams kapcsán. A szervezet jelenleg az előzetes piacfelmérési szakaszban jár, a Slack tavaly benyújtott panasza nyomán.

Uniós versenyjogi vizsgálat indulhat a Microsoft videokonferencia platformja, a Teams kapcsán, legalábbis erre utal, hogy az Európai Bizottság versenyjogi szerve kiküldte a piaci szereplőknek azt a piacfelmérést célzó kérdőívet, mely jellemzően az ilyen vizsgálatok nulladik szakaszának minősül. A vizsgálat célja - amennyiben a Bizottság megindítja az eljárást - annak tisztázása lesz, hogy a Microsoft jogellenesen tett-e szert versenyelőnyre azáltal, hogy a Teams-t az Office irodai alkalmazásokkal egybe csomagolva terjesztette.

A felmérésben a Bizottság a Reuters által megtekintett kérdőív szerint a 2016-tól 2021-ig tartó időszakra fókuszál, melynek elején, 2017-ben debütált a Teams, miután a Microsoft számára világossá vált, hogy a munkahelyi kollaborációs platformok egyre nagyobb teret hódítanak magunknak. A folyamatot csak felerősítette a pandémia, melynek egyik legnagyobb haszonélvezője éppen a Microsoft, illetve a távoli munkavégzéshez világszerte használt Teams volt.

teams_user

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A potenciális vizsgálatot megelőző felmérés az idén a Salesforce kezébe került Slack panasza alapján indult, melyet tavaly nyújtott be a platform üzemeltetője a Bizottságnak. A cég egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Microsoft illegálisan építette be a Teams-t az Office programcsomagba, megnehezítette annak eltávolítását, illetve nem tette lehetővé, vagy megnehezítette a riválisok számára, hogy platformjaikat a Microsoft Office termékeikbe bármilyen szinten integrálják.

Az uniós versenyhatóság által összeállított kérdőív többek közt arra keresi a választ, hogy a versenytársak vélelmezhetően hány ügyfelet vesztettek a Teams fenti disztribúciós gyakorlata miatt, ez összességében mekkora bevételkieséssel járt, illetve ez végeredményben hogyan hatott a termékfejlesztésre, a minőségre és az árakra.

A kérdőív arra vonatkozóan is bekér adatokat a piaci szereplőktől, hogy a koronavírus világjárvány hogyan befolyásolta az üzletet, illetve mire számítanak a platformtulajdonosok a járványhelyzet megszűnését követően.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról