Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 5. 14:06

Olaszországban húzhatják fel az Intel új európai gyárait

Kormányzati támogatással húzna fel az Intel két üzemet is Olaszországban a nagy európai gigaberuházás részeként.

Hamarosan megszülethet az Intel és az olasz kormány közti megállapodás, melynek keretén belül a chipgyártó ötmilliárd dollárt fektetne be tokozásra és összeszerelésre alkalmas gyárak létesítésébe a mediterrán országban. Róma a fejlesztések finanszírozásával támogatná az amerikai óriást, a Reuters forrásai szerint akár a költségek 40 százalékát is fedezné további anyagi előnyök biztosítása mellett. A megállapodást a tervek szerint augusztus végén hozhatják nyilvánosságra a felek.

A helyszínekkel kapcsolatban a Reuters forrásai azt mondták: eddig Puglia, Lombardia, Piemont, Szicília és Veneto neve merült fel, jó eséllyel Piemont és Veneto régiókra esik a választás. A tervezett két olaszországi Intel-gyárban tokozási és összeszerelési munkák fognak zajlani. A lap arról nem szerzett információkat, hogy összesen mennyit hajlandó befektetni az Intel és mekkora lehet az olasz kormánytól kapott támogatás mértéke a teljes projekt során, emellett a cég további támogatásokra is számíthat az uniótól, valamint a helyi önkormányzatoktól.

intel_olasz

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel jól láthatóan próbálja csökkenteni Kelet-Ázsiának való kitettségét, főként a geopolitikai helyzet miatt. Az időzítésben előnyt jelenthet az év elején bejelentett, európai félvezetőgyártó szektor többletforrását biztosító European Chips Act intézkedéscsomag, melynek révén az Európai Unióban zajló, illetve később induló félvezetőipari beruházások 2030-ig további akár 15 milliárd eurónyi forráshoz férhetnek majd hozzá, azon a 30 milliárd eurón felül, melyet a korábbi projektekben és támogatási kereteken felül biztosít a régió a helyi félvezetőgyártópiac szereplői számára a gyárak bővítéséhez, új komplexumok létesítéséhez és összességében a gyártási volumen felfuttatásához.

A cég hosszútávú tervei közt szerepel még egy németországi telephely létrehozása 2027-ig az Intel 20A chipek gyártásához, illetve egy francia kutatási-fejlesztési és félvezető-tervező központ felhúzása. Az Intel márciusban jelentette be, hogy korábban ismertetett, nyolcvanmilliárd eurós fejlesztési keretének első etapjában hat európai ország vesz majd részt azzal a céllal, hogy a kontinens kitettsége jelentős mértékben csökkenjen az ázsiai gyártók felé, ezzel jelentős mértékben tompítható legyen egy a koronavírus világjárvány miatt kialakult globális chiphiány hatása.

A terv szerint a vállalat féltucat uniós országban összesen 33 milliárd eurót költ a meglévő kapacitások növelésére, illetve új kutatás-fejlesztési és gyártólétesítmények létrehozására. Az összeg több mint felét, 17 milliárd eurót két vadonatúj németországi gyár felépítésére szán az Intel, ezzel az eurofab éppen abban az országban jöhet létre, melyet autóiparán keresztül a legérzékenyebben érintett a félvezetőhiány.

A németországi helyszínek mellett az Intel további, jelentős összeget szán az írországi gyártókapacitás növelésére, ahol 12 milliárd euró értékben hajtják végre a leixlipi komplexum bővítését. A német gyárakkal ellentétben itt az Intel kevésbé komplex félvezetőáramkörök tömegtermelését végzi. A fennmaradó beruházási keret erejéig a társaság több fejlesztési és gyártás-támogatási egységet hoz létre további négy uniós országban, így Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban és Spanyolországban, melyek közül az olaszországi most körvonalazódik.

A cég a beruházás megvalósítása során részesülhet abból az összesen 45 milliárd eurós támogatási alapból, melyet az Európai Unió az európai chipgyártás felfuttatására különített el korábban. A beruházások élénkítése érdekében a Bizottság korábban közölte, bizonyos esetekben kész lazítani a tagállamok által nyújtott különféle támogatásokat jelentős mértékben korlátozó, saját szigorú normáin.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról