:

Szerző: Koi Tamás

2022. július 15. 11:39

Ősszel árat emel az Intel

Áremelésről tájékoztatta a hét közepén partnereit a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel. A cég őszi árkorrekciója gyakorlatilag a teljes termékportfóliót érinti majd.

A komponensárak emelkedéséről tájékoztatta partnereit a hét közepén a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel. A Nikkei beszámolója szerint a társaság a növekvő költségekre hivatkozva gyakorlatilag teljes termékportfóliójára kiterjedően végrehajtja ősszel az árkorrekciót, melynek mértéke bizonyos termékeknél elérheti akár a 20%-ot, illetve az átlagos emelés a 10-20%-os sávban marad.

Az áremelés a lap forrásai szerint kihat majd az Intel elsődleges kompetenciáját jelentő szerverprocesszorok, PC-kbe gyártott processzorok, ezen felül különböző célprocesszorok, így például WiFi-vezérlők árára is. A cég partnereinek küldött tájékoztatásában azt írja, hogy az áremelés a gyártási költségek és az alapanyagárak emelkedése miatt vált szükségessé.

intel_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az áremelés ugyanakkor nem érte derült égből villámcsapásként a chipgyártó legnagyobb partnereit, az Intel ugyanis már az első negyedéves üzleti beszámoló közzétételét követően kiemelte, hogy kénytelen lesz korrigálni árait az év második felében. A cég ráadásul nincs is egyedül ezzel a lépéssel, a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, a tajvani TSMC idén év elején évtizedek óta nem látott mértékben emelte meg a gyártás árait, ráadásul azóta közölte, hogy jövő év elején újabb - ezúttal jóval kisebb mértékű - árkorrekciót tervez.

A chipgyártók eközben rendkívül kényes egyensúlyi helyzetben vannak, a globális szinten növekvő infláció ugyanis a költések visszafogását eredményezi, mely bizonyos területeken, így elsősorban a fogyasztói szegmensben máris a kereslet csökkenéséhez vezetett.

Mindez drasztikus váltásnak tűnhet a koronavírus-járvány kitörését követő erős túlkeresleti helyzethez képest, ahogy arra a legnagyobb amerikai memóriagyártó, a Micron júniusi, meglehetősen drasztikus vágást hirdető profitfigyelmeztetésében is felhívta a figyelmet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.