:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 26. 10:58

Komoly partnert talált az Intel a bérgyártói ambícióihoz

Szerződést kötött az Intel a MediaTek chiptervezővel, ezzel megvan az első komoly partner a bérgyártási üzletágban, melynek felvirágoztatása kiemelt fontosságúvá vált az amerikai cég stratégiájában.

A legnagyobb amerikai chipgyártónak számító Intel bejelentette, hogy bérgyártóként chipeket fog készíteni a tajvani MediaTek, a világ egyik legnagyobb chiptervező cége számára. Ez az eddigi legjelentősebb megállapodás azóta, hogy tavaly év elején az Intel bejelentette a bérgyártói üzletág fellendítésével kapcsolatos szándékát. Dan Hutcheson, a TechInsights chip-közgazdásza szerint kétségek merültek fel az iparágban azzal kapcsolatban, hogy az Intelnek milyen esélyei lehetnek bérgyártóként, de a MediaTekkel kötött megállapodás azt mutatja, hogy a cég jó úton haladhat befektetéseivel, és megtérül az új vezetők leigazolása is.

Az Intel további részleteket nem osztott meg az ügylettel kapcsolatban, sem a pénzügyi részleteket, sem azt, hogy milyen mennyiségben vállalta a lapkák legyártását. A MediaTek közleményében a bejelentéshez hozzátette: mindig is több lábon állt források terén, a TSMC-vel való szoros együttműködés mellett az Intellel való társulás jelentősen kiterjeszti majd a MediaTek kínálatát.

intel_chip_(1)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intel év elején jelentette be, hogy egy kis ohioi város mellett építheti fel az Egyesült Államok, illetve a világ legnagyobb félvezetőgyártó-komplexumát. A vállalat már 2021 óta dolgozik a bérgyártói üzletág (Intel Foundry Services) felvirágoztatásán, melynek egyik első lépéseként tavaly áprilisban közölte, hogy kész kisegíteni a félvezetőhiány miatt megszorult autógyárakat. Februárban érkezett a hír, hogy a cég az izraeli Tower Semiconductor felvásárlásával bővíti bérgyártó-kapacitását, mely része annak a (dollárban kifejezve) százmilliárdos beruházási stratégiának, mellyel az amerikai chipgyártó igyekszik felvenni a versenyt a piac ázsiai nagyágyúival, a TSMC-vel és a Samsunggal.

A chipgyártó bérgyártói ambíciói kapcsán korábban is világossá tette már, hogy kész akvizíciókkal piacot szerezni magának, jóllehet ennek a tervnek eddig kevés eredménye volt látható. Egyes korábbi pletykák szerint a cég 2021-ben a Globalfoundries menedzsmentjével is leült tárgyalni egy potenciális, akkor 30 milliárd dollár értékűre becsült akvizícióról, ám a Globalfoundries tavaly nyári tőzsdére vitele azt sugallta, hogy a tárgyalások sikertelenül zárultak. A vállalatot már több mint egy éve vezető Pat Gelsinger részben a bérgyártásban látja vállalata jövőjét. Ennek oka, hogy a termelési volumen számottevő emelése hozzájárulhat az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek minél gyorsabb megtérülésében.

Az Intel nemrég arról is beszélt, hogy emelni fogja a komponensárakat, a cég őszi árkorrekciója gyakorlatilag a teljes termékportfóliót érinti majd. Az áremelés a lap forrásai szerint kihat majd az Intel elsődleges kompetenciáját jelentő szerverprocesszorok, PC-kbe gyártott processzorok, ezen felül különböző célprocesszorok, így például WiFi-vezérlők árára is. A cég partnereinek küldött tájékoztatásában azt írja, hogy az áremelés a gyártási költségek és az alapanyagárak emelkedése miatt vált szükségessé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.