Szerző: Koi Tamás

2022. május 10. 09:42

Változó erőviszonyok a hazai okostelefon-piacon

Új erőviszonyok kezdenek kibontakozni a magyarországi okostelefon-piacon, miközben a dobogón egy év alatt nem történt helycsere, már ami a legtöbb eladott készülékkel büszkélkedő gyártók sorrendjét illeti.

Hiába kerültek nemrég forgalomba a Samsung legújabb, csúcskategóriás okostelefonjai, illetve kapott vérfrissítést több közép- és alsó-középkategóriás típus, a dél-koreai gyártó így is piacot vesztett elsősorban a Xiaomi és az Apple javára a magyarországi okostelefon-piacon az idei első negyedévben - derül ki a Canalys frissen közzétett piackutatásából.

A Samsung az első negyedévben így is az országba a hivatalos csatornákon bekerülő szállítmányok 48%-áért volt felelős, ami 16%-os éves csökkenést jelent. A piacvezető 2020 első három hónapjához képest tavaly még tudott növekedni, az idei évet azonban a számadatok alapján rosszabbul kezdte a gyártó.

A dobogó második fokán álló kínai Xiaomi az elmúlt időszakban az Apple-lel szinte fej-fej mellett haladt, az idei első negyedévben azonban 21%-os piacrészével elhúzott a cupertinói cégtől.

canalys_22q1

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Xiaomi az elmúlt egy-két évben rendkívül sikeresen kebelezték be a Huawei korábbi célközönségét, a folyamat azonban az egykori nagyágyú kivérzésével lassan a végéhez ér, amit jól jelez, hogy a gyártó eladásai az idei első negyedévben éves szinten 45%-ot nőttek, míg egy évvel korábban 311%-os volt a növekedés.

Eközben az Apple többé-kevésbé tartja piaci pozícióját a hazai piacon, ami elsősorban azt jelzi, hogy a cég folyamatosan, stabilan számíthat az ökoszisztémájára szavazó vásárlóbázisra, ennek megfelelően a társaság piaci részesedését egy év alatt 12-ről mindössze 15%-ra tornászta fel hazánkban. Az Apple-nél az éves növekedés üteme is rendkívül stabil, rendre 10-15% közötti.

A TOP5-ös lista negyedik és ötödik helyén új szereplők tűntek fel az egy évvel korábbi állapothoz képest: a Huawei és az LG helyét az OPPO és a TCL vette át, melyek szinte darabra annyi okostelefont adhattak el az első negyedévben, ezzel egyenként a piac 3-3%-át kitéve. Előbbi tavaly június óta van hivatalosan jelen az országban, alighanem ennek köszönhető a brutális, csaknem 1400%-os éves eladási volumen nővekedés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról