Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 27. 11:20

Kaotikus a Facebook adatkezelő rendszere a cég mérnökei szerint

A Facebook adatvédelmi mérnökeinek belsős jelentése szerint a vállalat nem tud elszámolni az általa kezelt személyes adatok nagy részével, ami később komoly nehézséget jelenthet az egyes adatvédelmi törvényeknek való megfelelésben.

A Facebook hirdetési csapatának adatvédelmi mérnökei tavaly jelentést írtak a felsővezetők számára, amiben azt részletezik, hogy a cégnek megoldást kell találnia a folyamatosan növekvő adatmennyiség kezelésére és nyilvántartására a különféle adatvédelmi törvények és szabályozások betartása miatt - írja a Motherboard a birtokába jutott belsős dokumentum alapján. A szerzők megfogalmazása szerint a platform sokszor a sötétben tapogatózik, amikor körülbelül 1,9 milliárd felhasználójának adatairól van szó.

A mérnökök figyelmeztették rá a vezetőket, hogy az adatkezelő rendszer hiányosságai miatt nehéz lesz ígéreteket tenni a különféle kormányoknak az állampolgáraik adatainak felhasználásával kapcsolatban, mivel a cégnek nincs megfelelő szintű kontrollja, és nem tudja alátámasztani, hogyan használják fel rendszerei az adatokat. Ennek megfelelően nem is lehet olyan kijelentéseket megfogalmazni, minthogy „X adatot nem használnak fel Y célra”, ami növeli a hibák és a félrevezetés kockázatát.

facebook_felhasznaloi_adat

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A jelentés szerint a fő nehézséget a zárt kialakítású rendszerek hiánya jelenti a felhasználói adatok nyomon követésében és rendszerezésében. Más szóval, a cég rendszerének határai nyitottak, amiben egyaránt vegyülnek a belsős, a harmadik féltől, tehát a Facebook partnereitől származó, valamint az érzékeny adatok. A jelentés szerzői szerint ez ahhoz hasonlítható, mintha valaki kiöntene egy üveg tintát a folyóba (ez esetben a nyitott adatrendszerekbe), majd megpróbálná az üvegbe csak a tintát visszanyerni.

A szerzők szerint a Facebooknak korábban azért volt viszonylag egyszerűbb helyzete, mert külön-külön kellett reagálnia az egyes adatvédelmi szabályzásokra (például az uniós GDPR-ra), de az utóbbi évek során sorra jelennek meg más, egymástól eltérő korlátozásokat előíró törvények, többek közt Indiában, Thaiföldön, Dél-Afrikában és Dél-Koreában. A dokumentum összességében megkérdőjelezi, hogy a Facebook fel van-e készülve a hasonló korlátozások cunamijára.

A Facebook szóvivője a Motherboard számára cáfolta azt a feltételezést, hogy a jelenleg hatályban lévő adatvédelmi előírásokat nem tartanák be. „Tekintettel arra, hogy a dokumentum nem tér ki részleteiben kiterjedt folyamatainkra és ellenőrzéseinkre az adatvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében, pontatlan következtetések vonhatók le belőle. Az újabb szabályozások világszerte eltérő követelményeket fogalmaznak meg, a jelentés pedig azokra a technikai megoldásainkra reflektál, amelyeket az adatok kezelésére és kötelezettségeink teljesítése miatt építettünk” – fejtette ki a képviselő.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.