:

Szerző: Koi Tamás

2022. február 22. 13:40

Közel az írek sorsdöntő Facebook-vizsgálatának a vége

Óriási nyomás nehezedik jelen pillanatban is az ír adatvédelmi hatóság vállára, a szervezet döntésétől függ ugyanis, hogy a Meta kezelheti a jelenlegi jogi keretek közt az uniós állampolgárok személyes adatait. Ha nemleges döntés születik, azzal a szolgáltató működésének alapjai kerülhetnek veszélybe az Európai Unióban.

Gyakorlatilag megszületett a döntés az ügyben illetékes ír adatvédelmi hatóságnál (Data Protection Commission, azaz DPC) arról, hogy a Meta közösségi szolgáltatásai a jelenlegi, erősen hézagosan szabályozott keretek közepette jogszerűen kezelik-e EU-s állampolgárok személyes adatait - írja beszámolójában a Reuters. A tengerentúli technológiai multik a kétoldalú Privacy Shield adatcsere-egyezmény 2020-as elkaszálását követően gyakorlatilag folyamatos (jog)bizonytalanságban működnek, a DPC eljárása pedig számos nyitott kérdést megválaszolhat.

A DPC a Privacy Shield hatályon kívül helyezését követően, 2020 szeptemberben született előzetes határozathozatalában figyelmeztette a Facebookot, hogy az egyezmény nélkül a közösségi szolgáltatás Írországban található európai központjának nincs a továbbiakban jogalapja arra, hogy EU-s állampolgárok személyes adatait átadja az amerikai anyacégnek.

facebook_gvh

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A nevét azóta Meta-ra változtató társaság az eljárás lefolytatását megpróbálta megakasztani a bíróságon arra hivatkozva, hogy a DPC a Privacy Shield borulását követően nem hagyott elég időt a cégnek a szükséges lépések megtételére. A cég képviselői azzal is érveltek, hogy az előzetes határozatban foglaltak "végzetes" és "visszafordíthatatlan" következményekkel járnának a cég európai működése kapcsán, egyben több mint 400 millió európai Facebook-felhasználó számára lehetetlenné téve a közösségi szolgáltatás elérését. 

A cég beadványát tavaly májusban az ír legfelsőbb bíróság végül elutasította.

A DPC azóta vizsgálta a problémát, az előzetes döntéshozatal felülvizsgálati eredményét végül hétfőn küldte meg a Meta-nak, melynek a normál eljárásrend szerint 28 napja van az írásbeli reakcióra. A hatályos uniós jogrend alapján a DPC ezzel együtt sem dönthet önállóan egy ilyen fajsúlyos kérdésben, így az előzetes döntést a végső határozathozatal előtt meg kell vitatnia a tagállami társhatóságokkal is. Ez a várakozások szerint legkorábban áprilisban történhet meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.