Szerző: Habók Lilla

2022. április 8. 09:36

Egyre több mesterséges intelligenciát vet be a Google Maps

A Google Maps egyik bosszantó problémája miatt nyúlt a vállalat a mesterséges intelligenciához segítségként. A helyszínek elavult nyitva tartásait a rendszer elkezdi automatikusan frissíteni, vagy ha nincs elég meggyőző adat a számításhoz, akkor figyelmeztetést rak ki a vélhetően elavult információk mellé.

Elárult néhány részletet a Google, milyen tervei vannak a mesterséges intelligenciával a Google Maps frissítésében a közeli és távoli jövőben. Hamarosan a Térképen lévő helyszínek nyitvatartási idejének tömeges frissítése várható azokban az esetekben, ahol a rendszer a számításba vett szempontok alapján eltérő eredményeket tapasztal az adatlapon kinn lévő nyitvatartáshoz képest. A vállalat közlése szerint 20 millió ilyen üzleti oldal található a szolgáltatásban világszerte, ahol a nyitvatartási információk megváltoznak a Térképen a következő 6 hónapban az MI által számolt értékek alapján.

A rendszer több különböző szempontot vesz figyelembe az aktuális nyitvatartás megállapításához. Ezek közé tartozik az adatlapokon megjelenő "népszerű időpontok" elemzése is, amely publikusan is megmutatja a felhasználóknak, mikor várható kisebb vagy nagyobb forgalom az adott helyen. Nyilván, mikor a nagy forgalom kicsúszik az oldalon kinn lévő nyitvatartásból, az egy erősen intő jel az elavult információra. Ezenkívül a mesterséges intelligencia végigpásztázza a Street View képeken fellelhető információkat, és a cégek adatlapján megadott webcímeket. Sőt, a közelben lévő konkurens helyek nyitvatartásait is figyelembe veszi a megoldás, és hogy az adott hely adatlapját mikor frissítették utoljára.

google_terkep_adatlap_nyitvatartas

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Azonban a nyitvatartás csak abban az esetben módosul közvetlenül a Google Maps adatlapjain, ha a mesterséges intelligencia elég sok meggyőző bizonyítékot talált a frissítéshez. Továbbá a rendszer megerősítést kér az önkéntes térképszerkesztőktől a Local Guides programon keresztül és az adott vállalat tulajdonosától a Google Business Profile szolgáltatásban, már ha tartozik hozzá céges beállítás. Néhány országban még a Duplex is felhívhatja a vállalat tulajdonosát, és a Goole MI rendszere rákérdezhet telefonon a valós nyitvatartásra - de ez egyelőre Magyarországon még nem várható.

Ha viszont a Google rendszere nem talált elég sok bizonyító erejű információt a megváltozott nyitvatartás konkrét időpontjáról, akkor csak egy jelzést fog kitenni az adatlapra. Egy felirat jelzi majd, hogy a nyitvatartás már megváltozhatott, ezért érdemes telefonon érdeklődni a látogatás előtt.

UTAK KÉPEIRE IS JÖN AZ AI

Ezenkívül egy másik képfelismerő technológia használatát is felvillantotta a Google a sebességjelző táblákkal kapcsolatban. A kísérlet egyelőre csak Egyesült Államokban folyik az úttestekről képet szolgáltató külsős partnercégekkel közösen, amelyektől a vállalat sebességjelzőtáblákat is elkezdett bekérni. A képfeldolgozó mesterséges intelligencia jelzése és az operátorok manuális ellenőrzése után a rendszer a sebsségkorlátokat is frissíti a Google Mapsen. A bejegyzés hozzáteszi, hogy a képek felhasználásakor a személyiségi jogokat is figyelembe veszik, az arcokat és rendszámokat elhomályosítva kapják meg, majd a képeket törlik az információ felhasználása után.

Az utakról készült képfeldolgozó elemzés még csak kísérleti projekt fázisban jár, de a vállalat reményei szerint idővel a kátyúk, iskolaövezetek és az új építkezések Google Maps jelzésében is hatékony lehet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról