Szerző: Koi Tamás

2021. február 18. 09:59

Parkolás és viteldíj is fizethető a Google Mapsben

A lehető legegyszerűbben, egyetlen appba tömörítve igyekszik az utcai parkolással és a tömegközlekedés igénybevételével járó díjfizetési tranzakciókat egyszerűsíteni a Google - mostantól egyes régiókban ezeket a tranzakciókat közvetlenül a Google Maps felületén is lehet kezdeményezni.

Tovább bővíti egyik alapszolgáltatása, a Google Maps már eddig is meglehetősen robosztus repertoárját a Google. A cég mától két új, autóval, illetve tömegközlekedés igénybe vételével közlekedő felhasználók számára fejlesztett funkcióval egészíti ki a portfóliót bizonyos régiókban - megjelent a parkolási díj- és viteldíj fizetési lehetőség az applikációban, melyet a Google Pay fizetési szolgáltatáson keresztül bonyolít a vállalat.

A szolgáltatások bejelentése kapcsán a Google igyekszik hangsúlyozni, hogy a két fontos újítás kifejlesztésének egyaránt a pandémia adott löketet, hiszen az applikáción keresztüli tranzakciókkal az autósnak nem kell többé hozzáérni a parkolóórához, és a tömegközlekedési jegyeket és bérleteket értékesítő automatákat sem kell használniuk többé az utasoknak. A keresőcég szerint emellett lényeges, felhasználóbarát szempont, hogy az utazás megtervezéséhez és gyakorlatilag az összes kapcsolódó tevékenységhez mostantól elég egyetlen applikációt használni.

google_maps_parking

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A parkolási díj fizetésének folyamatát a Google közvetlenül a térképes navigációba integrálja, így az úti cél elérésekor az applikáció felajánlja a fizetési lehetőséget - a tranzakciót a parkolóóra (zóna) számának és a parkolási idő előzetes megadásával lehet elindítani. A megadott időtartam a parkolás során kiterjeszthető további percek "vásárlásával". A parkolási díjfizetési funkció egyelőre csak az Egyesült Államok mintegy 400 városában használható, és csak Android platformon, a Google az iOS eszközök támogatását későbbi időpontra ígéri.

Az applikáció tömegközlekedési díjfizetési megoldása hasonló elven működik, csak ez esetben a tömegközlekedési navigáció lehetőséget kell elindítania a felhasználónak. A rendszer ezt követően automatikusan megváltja az érintett vonalszakaszokra a jegyeket, a fizetés itt szintén a Google Pay szolgáltatásba integrált bankkártyával történhet. A térképalkalmazáson keresztüli viteldíjfizetési lehetőségre a Google globálisan 80 közlekedési társasággal szerződött le, a funkció egyelőre csak androidos készülékeken válik elérhetővé a következő hetekben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról