Szerző: Koi Tamás

2019. március 08. 14:38:00

Hallo, itt a Google. Szeretnék asztalt foglalni estére.

A Google lényegében egész Amerikára kiterjeszti AI-alapokon működő, tavaly bemutatott szolgáltatását, a Duplexet. Az eddig inkább csak techdemóként létező újdonság ráadásul már nem csak a cég saját készülékein, a Pixeleken lesz használható, hanem akár iPhone-okon is.

Kilépett a korlátozott tesztidőszakból a Google tavaly bemutatott kiegészítő szolgáltatása, a fejlett gépi tanulást és AI-funkciókat használó Duplex. A rendszert a következő napokban, hetekben hét államot leszámítva mindenhol lehet majd használni az Egyesült Államokban, ráadásul már nem csak a Pixel telefonok tulajdonosai számára érhető el a meglehetősen futurisztikus funkció, hanem gyakorlatilag bármilyen, Google Asszisztenst használó androidos vagy iOS-es készülékre.

A Google szolgáltatását egyelőre elsősorban különböző időpontfoglalásokra és az azokkal kapcsolatos egyeztetésekre lehet használni - például éttermi asztalfoglaláshoz. A Duplexnek köszönhetően a felhasználónak elég annyit kérnie a Google Asszisztenstől, hogy foglaljon helyet egy megadott étteremben. A szolgáltatás ezt követően első lépésként ellenőrzi, hogy az adott vendéglátóhely rendelkezik-e online foglalási rendszerrel, majd ha nem talál ilyent, felhívja az interneten elérhető információkat felhasználva az éttermet, és élő szóban lefoglalja az asztalt a felhasználónak. Ezt követően az Asszisztens létrehozza a naptárbejegyzést és e-mailt is küld a foglalás sikeréről.

duplex

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A tavalyi Google IO alkalmával bemutatott Duplex megalkotásánál az egyik legfontosabb cél az volt, hogy a verbális párbeszédekben a lehető legtermészetesebben vegyen részt a robot. Az interneten elérhető hangminták alapján a Duplex robotja már a bejelentéskor hátborzongatóan élethűnek mutatkozott, tökéletesen lekövetve és modellezve a hús-vér személyek közti élő párbeszédet.

A rendszer fejlesztői arra is figyeltek, hogy a Duplex az emberhez hasonló beszédfolytonossággal folytasson párbeszédeket, így a robot bizonyos esetekben őzik vagy éppen újrakezd egy mondatot. A robotot emellett úgy programozták, hogy bizonyos szituációkban képes legyen mesterséges várakozási ciklusokat beiktatni a beszédjébe, ezzel hasonlóan viselkedve, mint egy gondolatait éppen összeszedő hús-vér ember.

A Google Duplex ezzel együtt sem kívánja átverni a szolgáltatócégeket, ezért a hívás elején - elsősorban jogi megfelelőségek miatt - a robot elmondja, hogy valaki más nevében, a Google Asszisztens szolgáltatáson keresztül érkezett a megkeresés, és az operátor nem élő emberrel beszélget.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 20:33

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.