Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 17. 11:19

Qualcomm: elkerülhetetlen az ARM PC-s térhódítása

Nagyratörő PC-s terveiről beszélt tegnap a Qualcomm. A chiptervező egy vadiúj architektúrán dolgozik, amely az ígéret szerint egyszerre veszi majd fel a versenyt az Apple és az Intel processzoraival.

HIRDETÉS

A Qualcomm ígéri, átütő fejlesztése jövő augusztusra ölt olyan formát, hogy azt megkaphatják az OEM gyártópartnerek. Amennyiben pedig minden a tervek szerint halad, a processzorokra épülő első PC-k valamikor 2023 elején piacra is kerülhetnek.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az ambiciózus célokat az év elején mintegy 1,4 milliárd dollárért felvásárolt Nuvia, Phoenix kódnevű fejlesztésre alapozza a Qualcomm. Az ARM-alapú processzormag az Intel Sunny Cove (Ice Lake) és az AMD Zen 2 mikroarchitektúráinál 50 százalékkal magasabb számítási teljesítményre lehet majd képes azonos órajel mellett. Mindezt ráadásul az x86-os konkurensekhez viszonyítva harmad disszipáció mellett hozhatja a Phoenix, ami rendkívül jó hatékonyságot ígér.

qcomm

Amennyiben a tervek végül megvalósulnak, az ARM-os fejlesztések között évek óta vezető Apple-t is megelőzheti a Qualcomm, a Nuvia által tervezett mag ugyanis a cupertinói cég teljesítményre kihegyezett nagyobbik magját is felülmúlhatja majd, az ARM akutális saját fejlesztéséről nem beszélve.

Az ígéretek szerinti erős magokkal a PC-ké mellett az adatközpontok piacán is újabb próbát tenne a Qualcomm, igaz ez utóbbit már közvetett formában, licencelhető magokkal tenné. Amennyiben az előzetes becslések végül beigazolódnak, a tervezőcég jelentős ugrásra számíthat.

Új szelek

A 2019-ben alapított Nivia elsősorban három, korábban az Apple félvezetős csapatában dolgozó iparági kiválóság miatt lett ismert. A nem is oly rég lezajlott alapítás nem volt zökkenőmentes: az Apple rögtön perbe fogta az egyik alapítót, mondván, az a cupertinói óriástól próbált meg saját csapatába szakembereket vadászni. A vádakra reagálva a Nuvia közben arról beszélt, éppen az Apple volt az, aki a startup alkalmazottait próbálta megkaparintani, hogy ellehetetlenítse az induló vállalatot.

Egyes iparági vélemények alapján az Apple néhány fejlesztésén egyértelmű nyomot hagyott a kulcsemberek elvesztése. A SemiAnalysis szerint a szeptemberben megjelent A15-ös chip szokatlanul szerény fejlődése mögött az immár a Qualcommhoz tartozó startuphoz távozott szakemberek hiánya áll. A legnagyobb érvágást Gerard Williams III lelépése okozhatta, akinek oroszlánrésze volt az Apple processzoros sikereiben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 17:27

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.