:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. november 17. 11:19

Qualcomm: elkerülhetetlen az ARM PC-s térhódítása

Nagyratörő PC-s terveiről beszélt tegnap a Qualcomm. A chiptervező egy vadiúj architektúrán dolgozik, amely az ígéret szerint egyszerre veszi majd fel a versenyt az Apple és az Intel processzoraival.

A Qualcomm ígéri, átütő fejlesztése jövő augusztusra ölt olyan formát, hogy azt megkaphatják az OEM gyártópartnerek. Amennyiben pedig minden a tervek szerint halad, a processzorokra épülő első PC-k valamikor 2023 elején piacra is kerülhetnek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ambiciózus célokat az év elején mintegy 1,4 milliárd dollárért felvásárolt Nuvia, Phoenix kódnevű fejlesztésre alapozza a Qualcomm. Az ARM-alapú processzormag az Intel Sunny Cove (Ice Lake) és az AMD Zen 2 mikroarchitektúráinál 50 százalékkal magasabb számítási teljesítményre lehet majd képes azonos órajel mellett. Mindezt ráadásul az x86-os konkurensekhez viszonyítva harmad disszipáció mellett hozhatja a Phoenix, ami rendkívül jó hatékonyságot ígér.

qcomm

Amennyiben a tervek végül megvalósulnak, az ARM-os fejlesztések között évek óta vezető Apple-t is megelőzheti a Qualcomm, a Nuvia által tervezett mag ugyanis a cupertinói cég teljesítményre kihegyezett nagyobbik magját is felülmúlhatja majd, az ARM akutális saját fejlesztéséről nem beszélve.

Az ígéretek szerinti erős magokkal a PC-ké mellett az adatközpontok piacán is újabb próbát tenne a Qualcomm, igaz ez utóbbit már közvetett formában, licencelhető magokkal tenné. Amennyiben az előzetes becslések végül beigazolódnak, a tervezőcég jelentős ugrásra számíthat.

Új szelek

A 2019-ben alapított Nivia elsősorban három, korábban az Apple félvezetős csapatában dolgozó iparági kiválóság miatt lett ismert. A nem is oly rég lezajlott alapítás nem volt zökkenőmentes: az Apple rögtön perbe fogta az egyik alapítót, mondván, az a cupertinói óriástól próbált meg saját csapatába szakembereket vadászni. A vádakra reagálva a Nuvia közben arról beszélt, éppen az Apple volt az, aki a startup alkalmazottait próbálta megkaparintani, hogy ellehetetlenítse az induló vállalatot.

Egyes iparági vélemények alapján az Apple néhány fejlesztésén egyértelmű nyomot hagyott a kulcsemberek elvesztése. A SemiAnalysis szerint a szeptemberben megjelent A15-ös chip szokatlanul szerény fejlődése mögött az immár a Qualcommhoz tartozó startuphoz távozott szakemberek hiánya áll. A legnagyobb érvágást Gerard Williams III lelépése okozhatta, akinek oroszlánrésze volt az Apple processzoros sikereiben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.