:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 16. 11:49

A Qualcomm lett a legnagyobb chiptervező

A fabless, vagyis a gyártósorokkal nem rendelkező tervezőcégek második negyedéves rangsorát közölte a TrendForce. A kutatás szerint sokat változott a chiptervezők rangsora, amit ezzel immár a Qualcomm vezet.

Az elsősorban okostelefonos alkalmazásprocesszorairól és rádiós modemeiről ismert Qualcomm egy év alatt 70 százalékkal, 3,8-ról 6,5 milliárd dollárra növelte forgalmát. Az elemzés szerint a Qualcomm részben az 5G-s átállásnak, részben pedig az IoT-s megoldások iránt megnőtt igénynek köszönhette a ritkán látható ugrást. A chiptervező ezzel a másodikról az első helyre lépett fel, megelőzve riválisát, a Broadcomot. Utóbbit még az Nvidia is átugrotta, amely hasonló mértékben, 68,8 százalékkal növelte forgalmát. Az 5,8 milliárd dolláros bevételével kényelmesen befért a második helyre a különféle GPU-kat tervezőcég.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A negyedév nagy vesztese a már említett, harmadik helyre szorult Broadcom, amely nem tudta jól meglovagolni a piacon tapasztalt példátlan növekedést. A chiptervező 19,2 százalékkal, 4,16-ról 4,95 milliárd dollárra növelte forgalmát, amely bár abszolút egészséges növekedésnek tekinthető, a konkurensekétől messze elmarad.

tforce_fabless

A legnagyobb gyarapodást a dobogóról lecsúszott vállalatok produkáltak, élükön a negyedik helyet megszerző MediaTekkel. A tajvani tervezőcég mintegy 98,8 százalékkal, 2,6-ról 4,6 milliárd dollárra növelte forgalmát. A MediaTek ezt nagyrészt az okostelefonos alkalmazásprocesszorainak köszönhette, amelyekre egyetlen év leforgása alatt 143 százalékkal nőtt az igény, miközben a többi termékkategória két számjegyű növekedést generált.

A szereplők között az AMD ért el a legnagyobb gyarapodást. Az ismert chiptervező egy év alatt majdnem pont duplájára növelte bevételét. Az AMD 3,85 milliárd dolláros forgalmat regisztrált a második negyedévben, amely 99,3 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 1,93 milliárdot. A kliensprocesszorokkal és különféle GPU-kkal foglalkozó Computing and Graphics szegmens forgalma jelentősen, közel 65 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt, miközben a nagyvállalati, beágyazott és a semi-custom (EESC) divízió 1,6 milliárd dolláros forgalmat produkált, 183 százalékkal überelte a tavalyi 565 milliót.

A TrendForce szerint a ritka mértékű növekedések hátterében az elmúlt hónapokban kilőtt piaci igények, illetve az emiatt több esetben megnőtt árak állnak. A fabless tervezőcégek tíz legnagyobb szereplője 29,8 milliárd dolláros forgalmat jelentett a második negyedévben, amely az egy évvel korábbitól 60,8 százalékkal magasabb.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 06:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.