Szerző: Koi Tamás

2021. július 27. 09:03

2025-től Qualcomm chipeket is gyárt az Intel

Komolyan gondolja a szerződéses bérgyártás felfuttatását a legnagyobb amerikai chipgyártó, az Intel, mely hétfőn első két nagy vásárlóját is bejelentette. A vállalat 2025-től a Qualcommnak és az Amazonnak is gyárt majd processzorokat, melyek a cég szerint olyan gyártástechnológiával készülhetnek, melyek mindenben felveszik a versenyt a riválisokkal.

HIRDETÉS

A Qualcomm és az Amazon számára is gyárt majd félvezetőket az Intel 2025-től, ezzel máris megvan a legnagyobb amerikai chipgyártó kialakítás alatt lévő bérgyártó-üzletágának első két nagy ügyfele - jelentette be a cégvezetés hétfőn. A cég a várakozások szerint ezzel néhány éven belül felzárkózik ázsiai riválisaira, elsősorban a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company-hoz (TSMC) és a Samsunghoz.

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a bejelentésnek lehet-e köze ahhoz a pletykához, melyet a The Wall Street Journal szellőztetett meg július közepén. A lap értesülései szerint az Intel a GlobalFoundries bérgyártó felvásárlására készül, a források úgy tudják, a 30 milliárd dolláros üzlet célja éppen az, hogy a processzorgyártó bérgyártói törekvéseit segítse.

intel_foundry

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A WSJ által megszellőztetett pletyka annak fényében nem meglepő, hogy az Intel feltett szándéka meghatározó szereplővé válni a bérgyártós piacon, konkurenciát állítva a TSMC-nek és a Samsungnak. Bár a chipgyártó korábban is kínált ilyen szolgáltatást, nagyon kevesen éltek a lehetőséggel.

Az Intelt év eleje óta vezető Pat Gelsinger ugyanakkor részben a bérgyártásban látja vállalata jövőjét. Ennek oka, hogy a termelési volumen számottevő emelése hozzájárulhat az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek minél gyorsabb megtérülésében.

Egyelőre arról sem árult el részleteket az Intel, hogy a Qualcommal és az Amazonnal kötött üzlet mekkora termelési volument köt le és milyen potenciális árbevétellel kecsegtet. Pat Gelsinger, a vállalat vezérigazgatója a bejelentés során mindössze annyit közölt, hogy az Intel a Qualcomm egy "meghatározó" mobilplatformja számára végez bérgyártást, illetve a két cég szoros stratégiai együttműködésre lép. 

A saját gyártósorokkal nem rendelkező Qualcommnak mindenesetre nem az Intel (lesz) az egyetlen stratégiai partnere, a cég ugyanis szinte az összes nagyobb bérgyártóval gyártat különböző célra használt félvezetőket (rendszerchipek, célprocesszorok), sőt, akár azonos típusú Qualcomm chipek is készülnek adott esetben más-más gyártóknál.

Az Amazon ezzel együtt elemzők szerint vélhetően csak a "csupasz" chipek tokozását rendeli majd meg az Inteltől.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 18:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.