Szerző: Koi Tamás

2021. május 17. 14:16

Magyarország egyre kevésbé függ a rézdróttól

Közzétette tavalyi évre vonatkozó, az európai háztartások optikai szélessávú internetellátottságára vonatkozó statisztikáit az FTTH Council nevű nonprofit szakmai szervezet, melyből kiderül, mely országok vannak továbbra is rézkábellel gúzsba kötve.

Fokozatosan teret nyernek a gyors, FTTH/B alapú, azaz szinte teljes egészében optikai adatátviteli közeget használó szélessávú internetelérések Európában, néhány országnak azonban továbbra is jelentős a lemaradása az építkezés terén. A nonprofit szakmai szervezetként működő FTTH Council és az IDATE közös, most publikált 2020-as felmérése alapján Németországban az Egyesült Királyságban és Olaszországban jellemzően még mindig a rézalapú hálózatok dominálnak, míg Lettországban, Litvániában és Spanyolországban a legjobb az optikai elérések háztartásokra vonatkoztatott lefedettsége.

A statisztikák alapján Magyarország szinte pontosan az EU27-ek (és az Egyesült Királyság) átlagát hozza az FTTH/B penetrációt tekintve, így az összes magyar háztartás 44,8%-a, vagyis mintegy 1 millió 840 ezer háztartás számára volt elérhető 2020-ban optikai szélessávú vezetékes internetkapcsolat legalább egy szolgáltatótól. 

ftthb_worktodo
azért itthon is van még tere a fejlődésnek (forrás: idate)

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A hazai távközlési cégek által előszeretettel kommunikált intenzív hálózatfejlesztési munkálatok dacára a statisztikák alapján Magyarország az EU27-eken belül nem tartozott az elmúlt években a legdinamikusabban bővülő piacok közé az FTTH/B elérések terén, jóllehet ehhez hozzájárul az ország relatíve kis mérete is. A leggyorsabb ütemben az EU27-ek közül Franciaország és Spanyolország végezte a hozzáférési pontok létesítését az elmúlt 5 évben, hozzájuk 2019-ben és 2020-ban csatlakozott harmadikként Olaszország, Portugáliát és Romániát megelőzve.

A hazai hírközlésfelügyeleti szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legutóbbi, idén februári statisztikái alapján valamivel több mint egymillió háztartás rendelkezik élő FTTx-alapú szélessávú kapcsolattal, az egymilliós lélektani határt pedig éppen januárban sikerült átlépniük a szolgáltatóknak. Ez azt jelenti, hogy a magyar háztartások nagyságrendileg egynegyede használ jelenleg optikai átviteli közegre épülő internetelérést, melyet jellemzően két szolgáltatótól, a Digi/Inviteltől és a Magyar Telekomtól vesznek igénybe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról