Szerző: Koi Tamás

2021. május 13. 13:15

FTTH-hálózatok gyors kiépítésében segítene a Huawei

Magyarországon is bemutatta a modern vezetékes és vezeték nélküli technológiákat ötvöző AirPON rendszerét a Huawei Technologies.

HIRDETÉS

A távközlési világnap keretén belül Magyarországon is bemutatta éles üzemben a tavaly bevezetett AirPON márkanevű, vezetékes és vezeték nélküli technológiákat ötvöző megoldását a kínai Huawei Technologies. A cég megoldása a telekommunikációs szolgáltatókat segíti abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe – a vállalat állítása szerint akár harmadára csökkentve a hálózat kiépítésének idejét.

A vezetékes hálózatok építése a szakmán belül deklaráltan pénz és időigényes folyamat, a helyszíni erőforrások hiánya miatt a távközlési szolgáltatók számos kihívással néznek szembe. Az egyik ilyen a távolság áthidalása, azaz, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől (OLT, vagy Optical Line Terminal) eljuttassa az internetet az akár 10–20 km-re található a végfelhasználókhoz.

fiber_optic

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Az építkezés átfutási idejét nagyban meghatározhatja az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár, mely 6-10 hónapig, a kiépítés pedig akár egy évig is eltarthat. Az AirPON, és a hasonló megoldások elsősorban városi, társasházi, illetve ipari (irodai, üzemi) környezetben alkalmazhatók.

A három fő komponensből (OptiXaccess kültéri blade OLT, Digital Quick ODN, OptiXstar eAI ONT-ok) felépülő  Huawei AirPON megoldásának egyik lényeges tulajdonsága, hogy a már meglévő vezetékes rendszer végpontját használja, majd onnan topológiától függően 5G-n vagy mikrohullámon – vezetékek és kábelek nélkül továbbítja az internetet, ezért kevesebb alkatrész és anyag szükséges a telepítéshez.

A rendszer telepítéshez nincs szükség fix kültéri vagy beltéri dobozra, az egység akár a falra vagy a tetőn lévő antennákra, póznákra is felszerelhető. A kínai cég megoldása összesen 1024 végpontot tud kiszolgálni (16 optikai porttal, mely 64 felé osztódik), akár szimmetrikus 10 Gbps sávszélességű kapcsolattal.

Az AirPON-t a tavalyi Broadband World Forum alkalmával mutatta be a Huawei Technologies, a rendszert a tervek szerint idén éles hálózatokban is használják majd Magyarországon.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 18. 04:55

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.