Szerző: Hlács Ferenc

2021. március 3. 11:19

Bárkiből pilotát csinál az új DJI drón

A DJI FPV néven rajtoló négyrotoros a sport- és mezei konzumer drónok között hivatott átmenetet képezni.

Bemutatta első FPV (First-Person View) drónját a DJI, amelynek kameraképét a pilóták a mellékelt headsetet felvéve "első személy nézetből" követhetik. Az új, egyszerűen DJI FPV névre keresztelt modell a gyártó hagyományos konzumer drónjainál számottevően nagyobb repülési sebességet és agilitást ígér, ugyanakkor megtartva a cégtől ismert hasznos funkciókat is. Ahogy közleményében a vállalat fogalmaz, egy hibrid eszközről van szó, amely a mezei hobbidrónok és az FPV versenygépek előnyeit igyekszik ötvözni.

dijfpv01

AZ EDDIGI LEGFÜRGÉBB

A frissen bemutatkozott, zömök drón csúcssebessége nem kevesebb, mint óránkénti 140 kilométer - 100-ra pedig álló helyzetből alig 2 másodperc alatt gyorsul fel. A tempós repülés a VR headsetekre hajazó, DJI FPV Googles V2 névre hallgató szemüvegen követhető. Az eszközzel a vállalat alapértelmezett módban 1440x810 pixeles felbontású, 60 FPS-es képet ígér, 40 ms alatti késleltetés mellett, 142 fokos látómezővel - utóbbi 150 fokra is feltornázható, ha a pilóta 50 FPS-es képfrissítéssel is beéri. A készülék "Low-Latency" üzemmódját aktiválva ugyanakkor változatlan felbontás mellett 28 ms alá szorítható a késleltetés, míg a másodpercenkénti képkockaszám 142 fokos látómezőnél 120, 150 fokosnál pedig 100 FPS-re emelhető. A drón akár 10 kilométer távolságból is képes közvetíteni a kameraképét a headset viselője felé - a szemüvegből pedig egy drónhoz akár egyszerre nyolc is csatlakozhat.

djipfv03

A DJI FPV-vel készített felvételeknél persze nem kell az FPV szemüvegen látott felbontással beérni, a drón orrán, stabilizátorra ültetve 4K kamera figyel, amely 60 FPS-es videó rögzítésére képes, a felbontást Full HD-ra csökkentve pedig 120 FPS-t produkál, HEVC, illetve H.264 támogatással.

EGYKEZES IRÁNYÍTÁS

A gyártó a fürge drón vezérlését is intuitívabbá tenné, a DJI FPV-hez a hagyományos kontroller mellett ugyanis egy egykezes vezérlő is elérhető, amely a felhasználó kézmozgását gyorsulásmérővel és giroszkóppal követve teszi lehetővé a négyrotoros irányítását. A drón három repülési üzemmódot is kap, az N-nel jelölt Normal üzemmód a gyártó hagyományos eszközeihez hasonló vezérlést biztosít, amelynek során a drón saját szenzoraival aktívan rásegít az akadályok elkerülésére és a biztonságos repülésre. Az M, azaz Manual üzemmód már kihúzza ezeket a támaszokat a felhasználó alól és teljes egészében a pilóta kezébe adja a kontrollt - míg a harmadik S vagy Sport mód a kettő közötti átmenetet képez, megtartva a dinamikus mozgást, ugyanakkor a biztonsági, elkerülő funkciók egy részét is.

03:02
 

DJI - Introducing DJI FPV

Még több videó

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Probléma esetére a gyártó egy dedikált vészfék, illetve hazatérés gombot is tett a vezérlőkre, amelyekkel a drón bármelyik üzemmódban automatikusan megállítható, illetve visszahívható kiindulási pozíciójára. A DJI az esetleges balesetekre is igyekszik jobban felkészíteni az eszközt, az ugyanis többi termékénél számottevően egyszerűbben szerelhető. repülő egy feltöltéssel 20 percet képes a levegőben tölteni.

djifpv02

A DJI FPV nettó 1300 dolláros ajánlott fogyasztói árcédulát visel, ezért a drón mellett az FPV szemüveg, egy akku, illetve a hagyományos kontroller is jár. A nettó 1600 dolláros Fly More Kit ehhez plusz két akkut és egy töltőhubot is hozzácsap - mozgásérzékelős vezérlő külön vásárolható meg, nettó 200 dolláros áron.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról