Szerző: Koi Tamás

2021. február 10. 11:03

Hatályba lépett az új drónszabályozás

Február 10-én hatályba lép a pilóta nélküli légi járművek használatát szabályozó törvénymódosítás, így ettől a naptól jóval szigorúbb feltételek vonatkoznak a drónreptetésre, leszámítva a rendkívül kis hatótávolságú, kis tömegű, játéknak minősülő eszközöket.

A mai napon hatályba lépett a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása, így mostantól új, a korábbinál több ponton lényegesen szigorúbb szabályok vonatkoznak a pilóta nélküli légi járművek, így elsősorban a drónok reptetésére. A terület szabályozására az EU is keretet biztosított 2019-ben, melytől a tagállamok alapvetően csak szigorúbb feltételek megszabásával térhettek el - részben ez történt Magyarországon is.

A több új elemet tartalmazó szabályozás része, hogy mostantól minden, nem játék célú drónt regisztrálni kell az illetékes minisztérium (ITM) nyilvántartási rendszerébe. A törvény szerint játékdrónnak minősül minden olyan helyből felszálló eszköz, melynek tömege nem éri el a 120 grammot, legfeljebb 100 méterig képes eltávolodni a pilótától, illetve nem rendelkezik adatrögzítő egységgel, vagyis tipikusan kamerával. A nyilvántartásba vétel hatósági díjköteles.

dronpilota

A jogszabályi keret különböző kategóriákba sorolja a drónokat, elsősorban tömegük alapján, illetve ezen szempont szerint sávosan növekvő értékű kötelező felelősségbiztosítást ír elő a 0,25 kg-nál nehezebb járművek használói számára. 

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Minden olyan drón esetében, mely nem számít a jogszabály szerint játéknak, a használónak vizsgáznia kell - a vizsgát online felületen keresztül koordinálja az illetékes minisztérium, a legalább 40 felelet-választós kérdésből álló vizsga többek közt a légtérhasználati, drónhasználati és privát szférát érintő ismereteket méri fel. A kompetencia tanúsítvány kiállításával végződő vizsga szintén díjköteles. A cikk írásának pillanatában ugyanakkor nincs elérhető képzés, ezért jelenleg elvileg nem lehet legálisan drónt reptetni.

A drónpilótáknak a légtérhasználat szabályait az új rendelkezések életbe lépésével fokozottan be kell tartaniuk, melyhez egységes felületen nyújt segítséget a HungaroControl Zrt. égisze alatt fejlesztett, iOS és Android platformra egyaránt elérhető MyDronespace app. Ez az applikáció alkalmas a légtérhasználati lehetőség valós idejű ellenőrzésére, valamint ebben kell bejelenteni a légtér - adott esetben előzetesen engedélyezett - használatba vételének megkezdését.

Fontos, változatlan szabályozási elem, hogy lakott terület felett történő reptetés esetén minden esetben eseti légtérhasználati engedély beszerzése szükséges, melyet 30 nappal az igénybe vétel előtt kell benyújtani a Honvédelmi Minisztérium illetékes szerve részére.

A drónreptetés szabályait megszegők ellen a rendőrség és a légiközlekedési hatóság egyaránt eljárást indíthat, így bírság járhat többek között a regisztráció hiánya, a jogosítvány (kompetencia tanúsítvány) nélküli drónhasználat, a tiltott légtérhasználat vagy a jogosulatlan adatrögzítés miatt.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.