Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 11. 14:18

Megkönnyítené a Kotlinnal dolgozó fejlesztők életét a Google

Már elérhető a cég Kotlin Symbol Processing eszközének alfa verziója.

Új eszköz könnyítheti meg a Kotlinnal dolgozó fejlesztők munkáját: a Google bejelentette a Kotlin Symbol Processing, röviden KSP névre hallgató megoldásának alfa verzióját. Az eszköz kifejezetten a pehelysúlyú, Kotlinban készült fordító pluginek létrehozását célozza. A termék a Google kapcsolódó blogposztja szerint a már ismert Kotlin Annotation Processing Toolból, azaz KAPT-ból megismerthez hasonló funkcionalitást kínál - lényeges különbség azonban, hogy a KAPT-nál kétszer gyorsabban működik, illetve a Kotlin fordító funkcióihoz közvetlen hozzáférést biztosít.

A Google szerint a fejlesztők legtöbbet hangoztatott kérése a lassú build folyamatok felpörgetése - a Kotlin helyzete itt még inkább nehézkes, hiszen az nem rendelkezik natív annotáció-feldolgozó rendszerrel, az említett KAPT-on keresztül továbbra is a Java feldolgozási megoldására támaszkodik. A KSP ezzel szemben egy egyszerűen használható API-t biztosít, közvetlenül ellátva a Kotlin kódhoz fűződő parsing feladatokat - ezzel látványosan felgyorsítva a fejlesztést.

kotlill

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hosszú távon a Google reményei szerint az egyelőre szárnyait próbálgató KSP tejesen ki tudja majd váltani a jelenleg használt KAPT-t. A multiplatform igényeket szem előtt tartva fejlesztett eszköz alfa verziója a Kotlin 1.4.30-as és annál újabb kiadásaival már kipróbálható, a nyílt forrású megoldás kódja és dokumentációja pedig GitHubon hozzáférhető.

Az új megoldás nagy könnyebbséget jelenthet a Kotlinnal dolgozók számára - amely mára az Android elsődleges fejlesztési nyelvévé nőtte ki magát, mint a ZDNet is rámutat, a professzionális Android fejlesztőknek immár 60 százaléka használja azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról