Szerző: Hlács Ferenc

2020. december 10. 12:15

Megnyitja Fuchsia rendszerét a külső fejlesztők felé a Google

A rejtélyes operációs rendszerhez a keresőóriás már külső hozzájárulásokat is fogad.

Már bárki hozzájárulhat a Google négy éve bejelentett Fuchsia rendszerének fejlesztéséhez. A mikrokernel-alapú operációs rendszerről 2016-ban hullt le a lepel, azzal a Google elengedi az Androidnál vagy a Chrome OS-nél is használt Linux kernel kezét, helyette saját fejlesztésű jelenleg Zircon néven ismert rendszermagra vált. Noha eredetileg úgy tűnt, a Fuchsiával a Google az IoT eszközöket célozza majd, a vállalat 2017-ben már arról beszélt, hogy annak jövőjét többek között okostelefonokon, személyi számítógépeken képzeli el - a napokban közzétett blogposztjában pedig a Google általános célú, nyílt forrású operáció rendszerként írja le a projektet, amely jelenleg is aktív fejlesztés alatt áll.

A Fuchsiát a vállalat eddig is szabadon hozzáférhető git repositorykban fejlesztette, mostantól pedig külső hozzájárulásokat is fogad a rendszerhez. Ehhez a cég egy nyilvános levelezőlistát, illetve döntéshozatali modellt is közzétett, hogy átláthatóbbá tegye a rendszerrel kapcsolatos stratégiai döntéseket, továbbá egy hiba- és ügykövetőt is indított, hogy minden, a projektben részt vevő fejlesztő számára átlátható legyen, éppen annak mely részein folyik a munka.

googhq

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az érdeklődők a Google kapcsolódó oldalán már jelentkezhetnek a Fuchsia külső hozzájárulói csapatába. Mindezek mellett a Google már egy műszaki ütemtervet is közzétett a rendszer tervezett, alacsony szintű fejlesztései kapcsán, amely egyebek mellett egy a kernel driverektől függetlenül történő frissítését célzó keretrendszer kidolgozását, illetve a fájlrendszerek teljesítményének javítását is érinti.

Annak kapcsán még a fejlesztés megnyitásával is csak spekulációkra támaszkodhatunk, hogy mik a Google pontos tervei a rendszerrel. Noha azt a cég telefonokon és PC-ken is elképzeli, az "általános célú" felhasználás ennél jóval kiterjedtebb is lehet: ahogy a The Verge is írja, tudható, hogy a szoftvert a Google korábban okoshangszórókba szánt hardveren is tesztelte.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

8

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 17. 02:11

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.