:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 26. 13:03

Kritikus fejlesztéssel bővült az Ericsson 5G-s rádiója

Jelentős méfröldkőhöz ért az Ericsson 5G-s rádiós vezérlőszoftverének fejlesztése: a svéd gyártó bejelentette, hogy mától kereskedelmi forgalomban is elérhető az 5G RAN Slicing eljárás, mely az egyik kulcsa lehet annak, hogy az 5G-s hálózatokat a hagyományos mobil szélessávú összeköttetéseken kívül más felhasználási területeken is kiterjedten kezdjék használni.

Az 5G-s hálózatok jelenleg még alig kínálnak hozzáadott értéket az előző generációs infrastruktúrákhoz képest, ám a szabványban rejlő lehetőségek folyamatos kihasználásával, illetve az így bővülő funkciókkal újabb és újabb felhasználási területek számára jelent majd kézenfekvő átviteli közeget az 5G. Ilyen fejlesztés többek közt az 5G network slicing (hálózati szeletelés) technológia, melyet az Ericsson rádiós szoftverének legújabb kereskedelmi verziója immár széles körben is elérhetővé tesz.

Az Ericsson által 5G RAN Slicing-nek nevezett eljárás alapvetése, hogy az adott infrastruktúra által rendelkezésre bocsátott erőforrásokat rendkívül rövid idő alatt, néhány paraméter villámgyors megváltoztatásával lehessen dedikálni bizonyos feladatokra. Mindezt úgy, hogy az egyes célterületek ne vehessenek el egymástól az aktuális terheltségtől függően értékes rádiós hálózati kapacitást, ami egy olyan, erőforráshiányos területen, mint a vezeték nélküli adatátvitel, a szolgáltatás minőségének csökkenésével járhat.

eric_5g_ranslicing

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hálózati szeletelés révén ennek megfelelően több logikai (rádiós) hálózat jöhet létre egyazon fizikai infrastruktúrán, ezek mindegyike az adott felhasználási módnak megfelelően paraméterezhető - és ami még fontosabb, ezek a paraméterek a szoftver fejlett QoS logikájának köszönhetően könnyedén szinten tarthatók vagy magasabb fokon garantálhatók.

Bár a különféle QoS megoldások alkalmazása a mobil szélessávú hálózatok esetében régóta jelen van, a hálózatok korábbi generációi alapvetően ugyanazt a logikai közeget osztották meg az összes csatlakozó kliens között, legyen szó okostelefonokról, PC-kről vagy éppen valamilyen hálózatba kötött szenzorról netán egyéb gépről. 

Az Ericsson szerint az 5G RAN Slicing révén ezzel szemben az operátorok immár olyan, iparági vertikumok számára is biztosíthatnak garantáltan rendelkezésre álló kapacitást, mint a médiaipar, azon belül is a televíziós műsorszórás, ahol a helyszíni élő bejelentkezések, közvetítések során a stábokat az eddig széles körben használt műholdas átviteli közeggel összemérhető rendelkezésre állást biztosító földi infrastruktúra szolgálhatja ki.

A svéd gyártó emellett a potenciális felhasználási területek közé sorolja a cloud gaming, az okosváros, az ipar 4.0 és a különféle közbiztonsági rendszerek dedikált ellátását, kiszolgálását. A rendszer rugalmasságából adódóan az operátorok az adott hálózati szelet rendelkezésére álló kapacitást bármikor növelhetik vagy csökkenthetik több tényező együttes figyelembevételével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 12:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.