Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 25. 09:39

Kivonulhat Ausztráliából a Google keresője

A helyi versenyügyi bizottság a híroldalakra mutató linkekért is fizetésre kötelezné a céget.

Egymásnak feszült a Google és Ausztrália: a keresőóriás egy új törvénytervezet miatt az országból való kivonulással fenyegetőzik, miután az megkövetelné, hogy a vállalat fizessen a híroldalak cikkeire mutató hivatkozások közzététele után.

Ausztrália Versenyügyi és Fogyasztóvédelmi Bizottsága, az ACCC (Australian Competition and Consumer Commission) tavaly dolgozott ki új jogi keretrendszert a helyi híroldalak védelmében, amelyen keresztül a felületek a tartalmaikra mutató hivatkozások után pénzt követelhetnek az olyan tech-óriásoktól, mint a Google vagy a Facebook. A tervezet ezen felül azt is megkövetelné, hogy a Google 28 nappal előre értesítse az ausztrál híroldalakat a keresőalgoritmusaiban eszközölt változtatásokról, illetve forgalmi adatok megosztására is kötelezné a céget.

FIZET VAGY TÁVOZIK

Ezzel a bizottság a híroldalak régi fájdalmát orvosolná: a lapok részéről jó ideje visszatérő panasz, hogy a Google és a nagy tech-cégek a kisebb lapok elől söprik be a hirdetési bevételeket, miközben lényegében azok tartalmaiból profitálnak - ennek megfelelően az oldalak a linkek utáni díjak bevezetését sürgetik.

googill

Az ACCC által kilátásba helyezett intézkedést ráadásul a Google vagy a Facebook nem kerülheti meg egyszerűen azzal, hogy nem publikál többet felületein ausztrál hírforrásokra mutató linkeket, az ország szintén friss diszkriminációellenes törvényei ugyanis a hasonló megkülönböztetésnek is gátat szabnak. Ennek megfelelően a Google és társai jelen állás szerint vagy fizetnek az elhelyezett linkekért, vagy felfüggesztik működésüket az országban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Franciaországban egyébként a Google már fizet a híroldalaknak egy hasonló keretrendszerhez igazodva - lényeges különbség azonban, hogy ebben az esetben nem a hivatkozásokért csengeti ki az egyes lapokkal külön-külön kialkudott összegeket a vállalat, hanem a hírek a keresési találatokban és egyéb felületen közölt rövid hírrészletekért, vagyis a lapoktól átvett tartalmakért fizet.

TÖRVÉNYES VERSENYELŐNY?

A tervezet kritikusai a fentebb említett, a keresési algoritmusokon végzett módosításokkal kapcsolatos értesítéseket, illetve a forgalmi adatok megosztását is kifogásolják, mondván előbbi tisztességtelen előnyhöz juttatná az ausztrál oldalakat a globális piacon, utóbbi pedig komoly adatvédelmi problémákat vet fel.

Ahogy az Ars Technica is kiemeli, Ausztrália lépése nem csak a Google háza táján borzolta fel a kedélyeket, mások mellett a HTTP protokoll kifejlesztője, az internet "feltalálójaként" is emlegetett Tim Berners-Lee is aggodalmának adott hangot az ACCC tervezete kapcsán. Berners-Lee szerint az új keretrendszer bevezetése veszélyes precedenst teremthet, ahogy fogalmaz, jelenleg nincs rá példa, hogy más tartalmakra mutató linkekért díjakat kellene fizetni - a hivatkozások szabad használata pedig a Web egyik alapkövét jelenti.

a címlapról