Szerző: Hlács Ferenc

2020. július 3. 10:05

Döcögősen rajtol a Firefox 78

A Mozillának az utolsó utáni pillanatban kiszúrt bugok miatt kellett félbeszakítania a frissítés kiadását.

Alig néhány napja jelent meg a Firefox legújabb, 78-as főverziója, a Mozilla máris kénytelen volt hátramenetbe kapcsolni, néhány az új kiadásba csúszott, nem elhanyagolható bug miatt. Mint kiderült, a Firefox 78-ból az összes keresőmotor hiányzott, a kezdőlapról indított keresések nem indultak el, továbbá az URL sáv automatikus szövegkiegészítő funkciója sem működött. A hibák a böngésző stabil, illetve a főként vállalati felhasználókat célzó, ESR (Extended Support Release) azaz kiterjesztett támogatással rendelkező verzióiban egyaránt jelen voltak.

A szervezet gyorsan javította a hibákat, a felhasználókhoz így már a 78.0.1-es verzió jut el, a fenti problémák foltozásaival, illetve a 78-as főverzió újdonságaival. Ezek közül a felhasználók számára az új Protections Dashboard a legfontosabb újítás: a felületen részletesen követhető, hogy a böngésző milyen trackereket és egyéb scripteket blokkolt, továbbá a Firefox Monitor is egyszerűen elérhető a felületről, amelyen a felhasználók ellenőrizhetik, megadott email címük érintett volt-e valamilyen ismert adatszivárgásban. A Protection Dashboard erősen hajaz az Apple Safari böngészőjének szintén frissen bejelentett Privacy Report felületére, amely hasonló információkat kínál.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Érdekes újítás továbbá, hogy a Firefox törlését segítő varázslón is feltűnik egy új gomb "Refresh Firefox", azaz "a Firefox frissítése" felirattal. Miután sok felhasználó ha a böngésző használata során komolyabb problémába ütközik, a szoftver újratelepítésével igyekszik megoldani azt, a folyamatot a Mozilla most egyszerűbbé tenné, az a teljes törlés, majd ismételt telepítés helyet egy gombnyomással lezongorázható - és persze így a törlés utáni hiátus alatt potenciálisan felmerülő, más böngészők telepítésére vonatkozó kísértések is semlegesíthetők.

A fejlesztők a Firefox 78-ban a WebRendernek is örülhetnek, amellyel a weboldalak a CPU mellett a GPU-ra is hatékonyan támaszkodhatnak a renderelés során, legalábbis a legtöbb Windows 10-es PC-n. A megoldás bevezetése a böngésző macOS-es és linuxos verziójában egyelőre várat magára - macOS-en egyébként ez a Firefox utolsó kiadása, amely támogatja a rendszer 10.11-es kiadását, azaz az El Capitant, valamint a korábbi verziókat. Szintén említést érdemel, hogy a böngésző többé nem tölti be a TLS 1.0-t vagy 1.1-et használó weboldalakat, azok helyett hibaüzenetet dob fel.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.