:

Szerző: Hlács Ferenc

2020. január 16. 12:45

Legalább 70 dolgozójától búcsúzik a Mozilla

Nem teljesítenek túl fényesen a szervezet új bevételi lábai, leépítésekkel ellensúlyoz a cég.

Továbbra sem túl vaskosak a Mozilla a keresőszolgáltatásokon kívülről származó bevételei, a TechCrunch értesülései szerint ezért a vállalat leépítésekbe fogott, a napokban összesen mintegy 70 dolgozójának int búcsút.

Egy a lap által megszerzett, a Mozilla ideiglenes vezérigazgatója, Mitchell Baker által kiküldött belső tájékoztatás szerint az elbocsátásokat kifejezetten az új bevételi források a vártnál gyengébb teljesítménye tette indokolttá - illetve a levél szerint végül meg is haladhatja a 70-et az elköszönő alkalmazottak száma.

Az online keresőktől származó összegek az utóbbi években a Mozilla bevételeinek több mint 90 százalékát tették ki. A vállalatok komoly összegeket fizetnek ki a szervezetnek, hogy saját termékük legyen a Firefox alapértelmezett keresője, nem meglepő módon közülük is a Google a Mozilla legfontosabb ügyfele a területen. Az Ars Technica szerint a Mozilla 2018-ban 429 millió dolláros jogdíjbevételt generált, legnagyobb részben a keresőkkel való megállapodásokból - azóta a szervezet nem közölt frissebb információkat.

ffoxill

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Miután a Firefox felhasználói bázisa az utóbbi években folyamatosan zsugorodik, nem csoda, hogy a Mozilla egyre inkább próbál új bevételi forrásokat kiépíteni. A szervezet tavaly új, előfizetéses szolgáltatásokkal igyekezett új lábakat találni, ugyanakkor mint azt a cég belső levelében is elismeri, alábecsülte a hasonló termékek felépítéséhez szükséges időt. A próbálkozások között ott van a cég VPN szolgáltatása, illetve a szervezet rövid ideig fizetős, vállalati támogatást is kínált böngészőjéhez, ám ez utóbbit gyorsan vissza is vonta, noha továbbra is dolgozik a konstrukció véglegesítésén.

A leckéből tanulva a cég 2020-ban már jóval konzervatívabb becslésekkel dolgozik majd, várható bevételeit illetően. Baker szerint a leépítéseket megelőzően a szervezet innovációs alapjának felszámolását is fontolóra vette, ugyanakkor ezt az ötletet végül elvetette, miután a mintegy 43 millió dollárra rúgó alapra szükség van a későbbi új termékek fejlesztéséhez. A szervezet jelenleg az Egyesült Királyságban és Franciaországban is folytatja az elbocsátások kapcsán a helyi törvények által megkövetelt egyeztetéseket. A vállalat az ügyben sajnálatának adott hangot és azt ígéri, bőkezű juttatásokkal búcsúzik majd az érintettektől. A TechCrunch szerint a Mozilla 2018-ban világszerte nagyjából ezer alkalmazottal rendelkezett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 16:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.