Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 6. 11:30

Izmosabb jelszókezelővel jön a Firefox 76

A Lockwise már automatikusan figyelmeztet, ha a tárolt jelszavak egy adatszivárgásban veszélybe kerültek.

Windowsra, macOS-re és Linuxra is megérkezett a Firefox legújabb, 76-os főverziója. Az új kiadás szokás szerint egy sor bugjavítást és biztonsági frissítést is hoz, és új funkciókat is találunk benne, főként a böngésző Lockwise néven ismert jelszókezelőjének háza táján.

A Lockwise a Firefox 76-tal az olyan alapvető funkciók mellett, mint a biztonságos jelszavak generálása és kezelése, a közösen használt eszközökön is erősebb védelmet biztosít. A jelszókezelő a böngésző "Bejelentkezések és jelszavak" menüpontjára navigálva a tárolt adatokhoz már csak az adott számítógép felhasználói jelszavának megadását követően ad hozzáférést. Utóbbi régi kérés a Firefox közössége részéről, az őrizetlenül hagyott készülékeknél ugyanis eddig a jelszavak fokozott biztonsági kockázatnak voltak kitéve, a közelben lévő kíváncsiskodók a böngészőt megnyitva, egy kattintással hozzáférhettek az adott felhasználó bejelentkezési adataihoz.

lockpassvuln

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A böngésző emellett mostantól a jelszavak biztonságosságának ellenőrzését is egyszerűbbé teszi, a Lockwise a mentett fiókok mellett egy kulcs ikonnal automatikusan jelzi, ha az adott jelszó valamilyen adatszivárgás során illetéktelen kezekbe kerülhetett, a profilra kattintva pedig figyelmeztető üzenetet is feldob, arra biztatva a felhasználót, hogy változtassa meg jelszavát az adott szolgáltatásban. A Firefox Monitorral való integrációnak hála a 76-os verzióval a böngésző a fentieken túl azt is jelzi, ha a tárolt belépési adatokhoz tartozó weboldalak valamelyikét támadás érte a közelmúltban, amelynek során a felhasználói jelszavak is veszélybe kerülhettek, szintén jelszóváltásra sürgetve.

A jelszókezelő tatarozása mellett egy sor kisebb-nagyobb újítás is utat talált a Firefox 76-ba, a böngésző például már támogatja az Audio Workleteket, azokon keresztül pedig egyedi, hangfeldolgozásra szánt JavaScript kódok futtatását - utóbbira támaszkodik egyebek mellett a Zoom is, amely így már külön letöltés nélkül, közvetlenül a Firefox felületéről is használatba vehető.

A Firefox következő főverziója júniusban várható - és a nagy androidos frissítés sem lehet már messze, legalábbis ha a Mozilla tartani tudja magát korábbi ígéretéhez, amely szerint a GeckoView motorra átültetett mobilos verziót még 2020 első felében piacra dobja.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról