Szerző: Koi Tamás

2020. június 8. 12:32

Európa kevésbé profitálhat a Wi-Fi 6E bevezetéséből

További hónapok szükségesek ahhoz, hogy a megfelelő szabályozói döntéseket követően Európában is megjelenhessenek az első olyan WLAN-eszközök, melyek megfelelnek a nemrég bemutatott Wi-Fi 6E rendszer előírásainak, vagyis - részben - a 6 GHz-es sávban is képesek kommunikálni. Európában ráadásul a rendelkezésre álló kapacitás valamivel kisebb lesz, mint az Egyesült Államokban.

Április végén az illetékes amerikai szabályozói intézmény, a Federal Communications Commission (FCC) döntését követően megnyílhatott az út a Wi-Fi eszközök előtt az 5 illetve a 6 GHz-es frekvenciasáv bizonyos, további szeleteinek használata előtt, ezzel a megfelelő rádiós berendezéssel (RF chipek és antennák) ellátott, kompatibilis hozzáférési pontok és kliensek a korábbi kapacitáshoz képest lényegesen nagyobb spektrumon osztozhatnak a jövőben. Mindez összességében sokkal több eszköz vezeték nélküli hálózathoz csatlakoztatását teszi lehetővé a nem licencelt sávok felhasználásával, ami szakmai érdekeltek szerint hatalmas előrelépés a Wi-Fi technológia számára. Európában a szabályozói döntések még hátra vannak, és úgy fest, az európai hadszíntéren is meg kell küzdeni a mobilszolgáltatókkal a frekvenciáért.

Az FCC áprilisi döntésének értelmében a 6 GHz-es sávban működő eszközök összesen 7 db 160 MHz-es, vagy 14 db 80 MHz-es csatornán kommunikálhatnak majd, ami az 5 GHz-es sávhoz képest öt további 160 MHz-es, illetve nyolc 80 MHz-es csatorna használatának lehetőségét feltételezi. Mindez azt eredményezheti, hogy a 6 GHz-es sávban jóval kevesebb lehet az egymással átfedésben zajló rádióforgalom, vagyis kisebb eséllyel kommunikál majd a kliensekkel egy Wi-Fi router vagy hozzáférési pont ugyanazon a frekvencián, mint egy másik, közelben lévő társa. Ez jelentős mértékben csökkentheti az interferenciát, ami összességében stabilabb és gyorsabb kapcsolatot eredményezhet a kliensekkel való kommunikáció során.

wifissid

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Fontos leszögezni, hogy a 6 GHz-es sávban kommunikáló eszközök ezzel együtt sem biztosítanak okvetlenül nagyobb átviteli sebességet - legalábbis elvileg. Mivel a 6 GHz-es sávot (is) használó rendszerek ugyanarra a szabványra (802.11ax) épülnek majd, mint a jelenleg piacon lévő leggyorsabb routerek és hozzáférési pontok, ezért az elméleti maximális átviteli sebesség is változatlan (9,6 Gbps) marad. A Wi-Fi útját egyengető, a legfontosabb iparági szereplőket felvonultató Wi-Fi Alliance ugyanakkor már korábban közölte, hogy a 6 GHz-en kommunikáló eszközök a "Wi-Fi 6E" jelölést kapják majd.

Az újabb eszközökhöz készülő első vezérlőchipek már meg is jelentek a legnagyobb iparági beszállítónak számító Qualcomm választékában. Az okostelefonokba szánt FastConnect 6700 és 6900-as RF chipek az év második felében jelenhetnek meg először a piacon, míg a routerekbe és hozzáférési pontokba szánt Qualcomm Networking Pro 610, 810, 1210 és 1610 típusú megoldások azonnal hozzáférhetők.

Európában ugyanakkor egyelőre nem, vagy csak korlátozottan lehet majd használni a Wi-Fi 6E eszközöket, a sávhasználatról szóló harmonizált döntés ugyanis még nem született meg. A HWSW a témában kereste az ügyben illetékes hazai szabályozó szervet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), ahol a kérdést két részre bontva válaszoltak:

Az EU az 5925-6425 MHz sávban vizsgálja a szélessávú rádiós helyi hálózatok (RLAN/wifi) európai szinten harmonizált felhasználásának lehetőségét. Az EU 2017. decemberi meghatalmazása alapján a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezlete (CEPT) Elektronikus Hírközlési Bizottságának (ECC) FM munkacsoportja végzi a szükséges műszaki vizsgálatokat. Az EU-nak készülő CEPT-jelentést, valamint a sáv felhasználási feltételeit szabályozó ECC-határozatot várhatóan idén júliusban küldik ki nyilvános konzultációra és novemberre tervezik elfogadásukat. A jelentés alapján a tagállamok képviselőiből álló rádióspektrum-bizottság (Radio Spectrum Committee, RSC) készíti majd elő az uniós tagállamokban harmonizált felhasználást biztosító EU-szabályozást.

-írta az NMHH. A szervezet hozzátette, hogy a 6 GHz-es sávról a 2019. októberi WRC-19 Rádiótávközlési Értekezleten is tárgyaltak a résztvevők. A WRC-19 döntése alapján a 6 GHz-es frekvenciasáv (pontosabban a 6425-7125 MHz sáv, amelyen belül a 6425-7025 MHz csak az Európát is magában foglaló ITU 1. Körzetében, míg a 7025-7125 MHz globálisan) szerepel az 5G célra javasolt frekvenciasávok között, és a következő, 2023-as Rádiótávközlési Értekezlet (WRC-23) 1.2 napirendi pontja keretében el kell végezni az ehhez szükséges vizsgálatokat. Az 5G célú felhasználás lehetőségéről ebben a sávban az addig elvégzett vizsgálatok alapján a WRC-23 hoz majd döntést.

Ha az érintett sávokban a mobilszolgáltatók számára 5G-s felhasználási célra jelölnek ki licencköteles tartományt, az azt jelentheti, hogy a Wi-Fi 6E eszközök kevesebb további szabad csatornán kommunikálhatnak majd - ez egyébként az Egyesült Államokban is komoly viták és lobbiérdekek ütközését eredményezte, ám ott a mobilszolgáltatók végül alulmaradtak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról