Szerző: Koi Tamás

2020. április 24. 09:01

Történelmi jelentőségű fejlődés küszöbén a Wi-Fi

Már a közeljövőben lehet számítani rá, hogy a jelentősen nőhet a Wi-Fi hálózatok kapacitása, miután az FCC tegnap engedélyezte a 6 GHz-es frekvenciasáv mintegy 1200 MHz-nyi spektrumának úgynevezett nem licencelt felhasználását, ezzel utat nyitva a Wi-Fi eszközök számára a jelenlegi frekvenciakeret többszörösének használata felé.

Több szakértő, lobbiszervezet, valamint a mögöttük álló multinacionális cégek - köztük a Broadcom, a Qualcomm, a Cisco, a Google, az Apple vagy éppen a Microsoft - szerint történelmi pillanatnak nevezhető az amerikai Federal Communications Commission (FCC) április 23-i szavazása, mely során a testület egyhangúlag jóváhagyta a 6 GHz-es frekvenciasáv nem licencelt, polgári célú használatát. A döntés eredményeképpen a Wi-Fi hálózatok számára hatalmas mennyiségű - mintegy 1200 MHz-nyi - további spektrum állhat rendelkezésre közvetlenül a jelenleg széles körben használt 5 GHz-es sáv felett.

NÉGYSZERES SPEKTRUMKAPACITÁS

Az FCC mostani döntésének köszönhetően a Wi-Fi hálózatok által jelenleg használt spektrumkeret, illetve csatornamennyiség közel négyszeresére nőhet, ezzel jó ideig megoldva azok kapacitásproblémáját, mely a gomba módra szaporodó, Wi-Fi-re csatlakozó eszközök révén már az 5 GHz-es sávban is egyre gyakrabban felmerülő problémának számít. 

A határozat értelmében a 6 GHz-es sávban működő eszközök összesen 7 db 160 MHz-es, vagy 14 db 80 MHz-es csatornán kommunikálhatnak majd, ami az 5 GHz-es sávhoz képest öt további 160 MHz-es, illetve nyolc 80 MHz-es csatorna használatának lehetőségét feltételezi. Mindez azt eredményezheti, hogy a 6 GHz-es sávban jóval kevesebb lehet az egymással átfedésben zajló rádióforgalom, vagyis kisebb eséllyel kommunikál majd a kliensekkel egy Wi-Fi router vagy hozzáférési pont ugyanazon a frekvencián, mint egy másik, közelben lévő társa. Ez jelentős mértékben csökkentheti az interferenciát, ami összességében stabilabb és gyorsabb kapcsolatot eredményezhet a kliensekkel való kommunikáció során.

wi-fi-6-frequency-bands
Wi-Fi frekvenciasávok és csatornák kiosztása Észak-Amerikában (forrás: Broadcom)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Fontos leszögezni, hogy a 6 GHz-es sávban kommunikáló eszközök ezzel együtt sem biztosítanak okvetlenül nagyobb átviteli sebességet - legalábbis elvileg. Mivel a 6 GHz-es sávot (is) használó rendszerek ugyanarra a szabványra (802.11ax) épülnek majd, mint a jelenleg piacon lévő leggyorsabb routerek és hozzáférési pontok, ezért az elméleti maximális átviteli sebesség is változatlan (9,6 Gbps) marad. A Wi-Fi útját egyengető, a legfontosabb iparági szereplőket felvonultató Wi-Fi Alliance ugyanakkor már korábban közölte, hogy a 6 GHz-en kommunikáló eszközök a "Wi-Fi 6E" jelölést kapják majd.

Mindez egyben természetszerűleg azt is jelenti, hogy a jelenlegi Wi-Fi 6 logóval ellátott eszközök nem képesek a 6 GHz-es sávban forgalmazni, és mivel erre alapvetően a beépített rádiós modul nem teszi ezeket képessé, nem lehet szoftverfrissítéssel megoldani ezt a hiányosságot. Fontos ugyanakkor, hogy a Wi-Fi 6E eszközök visszamenőleges kompatibilitást ígérnek a korábbi rendszerekkel.

AZ EU-BAN MÉG NINCS DÖNTÉS RÓLA

Nem elhanyagolható szempont, hogy a 6 GHz-es sáv nem licencelt felhasználását egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezték, más régiókban vagy térségekben a későbbiekben várható az ezzel kapcsolatos döntés. Mindez valamelyest hátráltathatja a Wi-Fi 6E globális térnyerését, ezzel együtt mivel a különböző régiókban (sőt, még akár az EU-n belül is a különböző tagállamokban) az érintett sávban esetenként más-más, polgári vagy nem polgári felhasználású rendszerek üzemelnek, ezért elképzelhető, hogy az allokált spektrumkapacitás, netán az engedélyezett adóteljesítmény eltér majd a tengerentúlon meghatározottól.

Az első Wi-Fi 6E eszközök megjelenése az iparági szereplők várakozása szerint az FCC döntését követően gyorsan, már az év második felében, legkésőbb az év végén várható. A viszonylagos gyorsaság leginkább annak köszönhető, hogy a gyártóknak nem kell jelentős mértékben átalakítani a jelenlegi hardvereket, mivel az új eszközök szomszédos sávban üzemelnek majd. Ebből adódik az is, hogy a Wi-Fi 6E kompatibilis hardverek rádiós karakterisztikája szinte egy az egyben megegyezik majd a Wi-Fi 6, illetve a Wi-Fi 5 eszközökével, vagyis a a 6 GHz-es jel relatíve kis távolságra képes eljutni, az útjába kerülő falakat pedig jelentős mértékű csillapítás árán tudja csak áttörni.

a címlapról