Szerző: Koi Tamás

2020. április 24. 09:01

Történelmi jelentőségű fejlődés küszöbén a Wi-Fi

Már a közeljövőben lehet számítani rá, hogy a jelentősen nőhet a Wi-Fi hálózatok kapacitása, miután az FCC tegnap engedélyezte a 6 GHz-es frekvenciasáv mintegy 1200 MHz-nyi spektrumának úgynevezett nem licencelt felhasználását, ezzel utat nyitva a Wi-Fi eszközök számára a jelenlegi frekvenciakeret többszörösének használata felé.

Több szakértő, lobbiszervezet, valamint a mögöttük álló multinacionális cégek - köztük a Broadcom, a Qualcomm, a Cisco, a Google, az Apple vagy éppen a Microsoft - szerint történelmi pillanatnak nevezhető az amerikai Federal Communications Commission (FCC) április 23-i szavazása, mely során a testület egyhangúlag jóváhagyta a 6 GHz-es frekvenciasáv nem licencelt, polgári célú használatát. A döntés eredményeképpen a Wi-Fi hálózatok számára hatalmas mennyiségű - mintegy 1200 MHz-nyi - további spektrum állhat rendelkezésre közvetlenül a jelenleg széles körben használt 5 GHz-es sáv felett.

NÉGYSZERES SPEKTRUMKAPACITÁS

Az FCC mostani döntésének köszönhetően a Wi-Fi hálózatok által jelenleg használt spektrumkeret, illetve csatornamennyiség közel négyszeresére nőhet, ezzel jó ideig megoldva azok kapacitásproblémáját, mely a gomba módra szaporodó, Wi-Fi-re csatlakozó eszközök révén már az 5 GHz-es sávban is egyre gyakrabban felmerülő problémának számít. 

A határozat értelmében a 6 GHz-es sávban működő eszközök összesen 7 db 160 MHz-es, vagy 14 db 80 MHz-es csatornán kommunikálhatnak majd, ami az 5 GHz-es sávhoz képest öt további 160 MHz-es, illetve nyolc 80 MHz-es csatorna használatának lehetőségét feltételezi. Mindez azt eredményezheti, hogy a 6 GHz-es sávban jóval kevesebb lehet az egymással átfedésben zajló rádióforgalom, vagyis kisebb eséllyel kommunikál majd a kliensekkel egy Wi-Fi router vagy hozzáférési pont ugyanazon a frekvencián, mint egy másik, közelben lévő társa. Ez jelentős mértékben csökkentheti az interferenciát, ami összességében stabilabb és gyorsabb kapcsolatot eredményezhet a kliensekkel való kommunikáció során.

wi-fi-6-frequency-bands
Wi-Fi frekvenciasávok és csatornák kiosztása Észak-Amerikában (forrás: Broadcom)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Fontos leszögezni, hogy a 6 GHz-es sávban kommunikáló eszközök ezzel együtt sem biztosítanak okvetlenül nagyobb átviteli sebességet - legalábbis elvileg. Mivel a 6 GHz-es sávot (is) használó rendszerek ugyanarra a szabványra (802.11ax) épülnek majd, mint a jelenleg piacon lévő leggyorsabb routerek és hozzáférési pontok, ezért az elméleti maximális átviteli sebesség is változatlan (9,6 Gbps) marad. A Wi-Fi útját egyengető, a legfontosabb iparági szereplőket felvonultató Wi-Fi Alliance ugyanakkor már korábban közölte, hogy a 6 GHz-en kommunikáló eszközök a "Wi-Fi 6E" jelölést kapják majd.

Mindez egyben természetszerűleg azt is jelenti, hogy a jelenlegi Wi-Fi 6 logóval ellátott eszközök nem képesek a 6 GHz-es sávban forgalmazni, és mivel erre alapvetően a beépített rádiós modul nem teszi ezeket képessé, nem lehet szoftverfrissítéssel megoldani ezt a hiányosságot. Fontos ugyanakkor, hogy a Wi-Fi 6E eszközök visszamenőleges kompatibilitást ígérnek a korábbi rendszerekkel.

AZ EU-BAN MÉG NINCS DÖNTÉS RÓLA

Nem elhanyagolható szempont, hogy a 6 GHz-es sáv nem licencelt felhasználását egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezték, más régiókban vagy térségekben a későbbiekben várható az ezzel kapcsolatos döntés. Mindez valamelyest hátráltathatja a Wi-Fi 6E globális térnyerését, ezzel együtt mivel a különböző régiókban (sőt, még akár az EU-n belül is a különböző tagállamokban) az érintett sávban esetenként más-más, polgári vagy nem polgári felhasználású rendszerek üzemelnek, ezért elképzelhető, hogy az allokált spektrumkapacitás, netán az engedélyezett adóteljesítmény eltér majd a tengerentúlon meghatározottól.

Az első Wi-Fi 6E eszközök megjelenése az iparági szereplők várakozása szerint az FCC döntését követően gyorsan, már az év második felében, legkésőbb az év végén várható. A viszonylagos gyorsaság leginkább annak köszönhető, hogy a gyártóknak nem kell jelentős mértékben átalakítani a jelenlegi hardvereket, mivel az új eszközök szomszédos sávban üzemelnek majd. Ebből adódik az is, hogy a Wi-Fi 6E kompatibilis hardverek rádiós karakterisztikája szinte egy az egyben megegyezik majd a Wi-Fi 6, illetve a Wi-Fi 5 eszközökével, vagyis a a 6 GHz-es jel relatíve kis távolságra képes eljutni, az útjába kerülő falakat pedig jelentős mértékű csillapítás árán tudja csak áttörni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról