Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 25. 10:22

Egységesíti IoT rendszereit a Microsoft

Jövőre összeolvad a Windows 10 IoT Core és Enterprise kiadása.

Egységesíti IoT platformját a Microsoft: 2021-ben a vállalat összeolvasztja Windows 10 Iot Core és Windows 10 IoT Enterprise termékeit. Ezzel mindkét ág a Windows 10 IoT Enterprise zászlaja alatt fut majd tovább, a platform ráadásul az összevonás mellett egy sor új funkcióval is bővül.

A redmondi óriás eredetileg a különböző feladatokra szánta a rendszer két variánsát, míg a Windows 10 IoT Core kompakt, ARM lapkákra építő okoseszközöket célzott, UWP appokkal, addig az Enterprise variáns már "teljes értékű Windowsként" működött, nagyvállalati szintű biztonsági funkciókkal. Mára úgy tűnik a Microsoftnak sikerült vállalati funkciópalettát is besűríteni a visszafogottabb hardverekkel is bevethető rendszerbe, így a cég már nem tartja szükségesnek a két különböző variáns párhuzamos fejlesztését.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft ígérete szerint az operációs rendszer mérete a közeljövőben érkező frissítésekkel csaknem 40 százalékkal csökken, továbbá a platform új típusú chipeket is támogat majd - ez hardverek szélesebb köre előtt nyithatja meg a Windows for IoT kapuit, illetve az eddigieknél is szerényebb erőforrásokkal rendelkező hardverekkel is használhatóvá teheti a rendszert. Mindezek mellett új felhős képességek is érkeznek a platfromra, az már az OTA frissítéseket is támogatja majd, illetve linuxos munkafolyamatok is futtathatók lesznek rajta, az Azure IoT Edge Linux konténerek támogatásának hála. Mindezek mellett az Enterprise kiadásra a chromiumos Edge is megérkezik - az előzetes kiadásban már most kipróbálható a böngésző, de még idén eljut a stabil csatornára is. Az Edge támogatása különösen a digitális kioszkoknál, információs kijelzőknél lehet majd hasznos.

Az új képességeket a Microsoft ígérete szerint a felhasználók hamarosan kipróbálhatják a Winsows 10 IoT Core és Windows 10 IoT Enterprise Preview verzióiban - élseben pedig jövőre érkeznek meg a funkciók. A két ág összevonására a következő hosszú távú támogatással rendelkező verziónál számíthatunk, a jövőre érkező, immár egységesen Windows 10 IoT Enterprise néven érkező szoftver LTSC (Long-Term Servicing Channel) címkét kap. Az összevonás nem jelenti a Core variáns teljes kivezetését, azok a fejlesztők, akik eszközeiken már használatba vették a rendszert, 2029 januárjáig még megkapják rá a támogatást a Microsofttól.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról