Szerző: Hlács Ferenc

2020. május 21. 14:05

Megérkezett a Windows Terminal 1.0

Első főverziójához ért a Microsoft régóta várt, rugalmas terminál alkalmazása.

Elkészült a Windows Terminal első stabil főverziója, a nyílt forrású alkalmazás 1.0-s kiadását a vállalat a Build konferencián leplezte le. A terminálapp stabil verzióját megelőző utolsó, 0.9-es Preview variáns még februárban futott be, most pedig végre a terminált az előzetes verzióktól ódzkodó felhasználók is igénybe vehetik.

Ahogy azt a korai verziókból is megszokhattuk, a Windows Terminalban tabokba és ablakszekciókba rendezve lehetőség van többféle shellt igénybe venni, a PowerShellől a különböző Linux disztribúciókhoz tartozó WSL felületekig. A terminálban tetszőleges parancssoros alkalmazások futtathatók, amelyekhez egyedi profilok is készíthetők, az adott appal kapcsolatos igényekhez szabva. A WSL-ben használt Linux disztribúciókhoz, illetve az adott számítógépre telepített további PowerShell verziókhoz a Windows Terminal automatikusan létrehozza a dedikált profilokat.

msterminal

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x)

Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

Az AWS céges kultúrájával frissít a Deutsche Telekom IT Solutions (x) Nagy belső változáson megy keresztül a közel 5000 magyarországi alkalmazottal rendelkező cég.

A szöveges tartalmak rendereléséhez a Windows Terminal GPU-s gyorsítást használ, és a Unicode és UTF-8 karaktereket is támogatja, így akinek éppen úgy hozná a kedve, emojikat is megjeleníthet a terminálban. A csomagban ott van a Microsoft legújabb, Cascadia Code betűtípusa is, alapértelmezetten pedig az app a Cascadia Monót használja. A felület széles körben testreszabható, áttetsző háttérrel vagy akár egyedi háttérképekkel, betűtípusokkal, színsémákkal, valamint saját billentyűkombinációk is beállíthatók az egyes funkciókhoz.

A terminálalkalmazás a stabil verzió megjelenésével párhuzamosan egy Preview csatornát is kap, amelyen a szoftver még fejlesztés alatt álló új funkciói is kipróbálhatók. Az első Preview kiadás már letölthető GitHubról és a Microsoft Store-ból, júniustól pedig havi frissítések is várhatók hozzá. A Windows Terminal 1.0 stabil verziója a Preview-hoz hasonlóan beszerezhető a projekt GitHub oldaláról vagy a Microsoft Store-ból, a havi frissítések itt júliustól érkeznek. A Microsoft továbbá egy dokumentációs oldalt is indított a Windows Terminalhoz, ahol részletesen leírja annak beállítási és testreszabási lehetőségeit és funkcióit.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

feketelista

2

Tovább bombázzák a Honort

2021. október 15. 13:33

Republikánus képviselők szerint a gyártót egyértelműen feketelistára kell tenni.

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 16. 01:12

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, októberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.