Szerző: Koi Tamás

2020. május 19. 12:17

Beköltözik a Microsoft Azure AI a Sony kameraszenzorába

Hatékonyabbá teheti a videoanalízisre épülő folyamatokat a Microsoft és a Sony most bejelentett együttműködése, melynek eredményeként a szoftvercég AI megoldását, illetve annak bizonyos képességeit közvetlenül integrálják a japánok képszenzorába.

Egyszerűbbé és hatékonyabbá válhat az AI-alapú megfigyelőrendszerek és videoanalízis folyamatok telepítése és üzemeltetése a vállalatok számára köszönhetően a Microsoft és a Sony tegnap kötött megállapodásának. A két cég együttműködésének keretei alapján a jövőben olyan okoskamerák, illetve megfigyelőrendszerek kerülhetnek forgalomba, melyek további célhardver nélkül, helyben végzik el az elemzési műveleteket, ezzel csökkentve a rendszerek összetettségét.

Az együttműködés alapjául szolgáló képszenzort, a saját memóriával és feldolgozóegységgel rendelkező IMX500-at alig pár nappal ezelőtt jelentette be a Sony. A Microsoft és a Sony megállapodása révén elsőként a Microsoft Azure AI bizonyos beágyazott komponensei adhatják majd az alapot a helyben végzett analízis-folyamatoknak. A Sony a szenzorral ellátott kamerákhoz fejlesztett vezérlőszoftverének lelke emellett az Azure IoT és Cognitive Services platformja lesz majd. 

camera_dome

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Az alapszoftvert a Sony külsős fejlesztők, illetve kameragyártók rendelkezésére bocsátja majd, így azok saját képességekkel ellátott, meghatározott célfeladatokra szánt kliensalkalmazást építhetnek rá. Az app a várakozások szerint egyszerűbbé teszi a szoftverfejlesztési folyamatokat, illetve garantálja, hogy a képszenzor által feldolgozott adatok nem kerülhetnek illetéktelenek kezébe, illetve a feldolgozás nem sérti a privát szférát.

A Sony és a Microsoft közös megoldásával nem fényképezőgépekben vagy okostelefonokban lehet elsőként találkozni, a cégek sokkal inkább a komplex kamerarendszerekkel dolgozó nagyvállalatok megrendeléseire számítanak. Ilyenek lehetnek például a nagyáruházak, ahol a kamerába épített AI elemzi a polcok feltöltöttségének állapotát, vagy éppen egy gyáregység, ahol bármilyen, az ott dolgozók testi épségére veszélyes eseményt időben képes felismerni a rendszer. Bár ezekre a feladatokra ma is létezik megoldása a piacnak, az eddigi rendszerek nem végeznek helyben képfeldolgozást, hanem a kamerák által rögzített felvételt vagy egy lokális célhardveren, vagy a felhőben dolgozzák fel.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról