Szerző: Hlács Ferenc

2020. március 31. 11:07

Microsoft 365 név alá költözik több Office 365 előfizetés

A névváltás mellett a Microsoft több új Office funkciót is megszellőztetett.

Átrendezi szolgáltatásainak nevezéktanát a Microsoft, a cég az Office 365 előfizetéseket, vagy legalábbis azok egy részét átmozgatja a Microsoft 365 név alá. A lépés csak a szolgáltatáscsomagok elnevezését érinti, azok tartalmán, illetve árazásán a vállalat nem változtat.

A Microsoft 365-öt a redmondi óriás 2017-ben indította el, a nagyvállalati felhasználókat célzó licenccsomagként. Ez magát a Windowst, továbbá az Office-t és az EMS (Enterprise Mobility and Security) szolgáltatásokat is tartalmazta. A márkanév ernyőjének kiterjesztésével a cég most épp azt igyekszik hangsúlyozni, hogy az Office jóval túlmutat a megszokott irodai alkalmazásokon, mint a Word, Excel vagy a PowerPoint, abban egyebek mellett már a Forms, a Planner és persze a Teams is, amely az utóbbi hetekben a koronavírus járvány miatt távmunkázó tömegeknek hála látványosan felhizlalta napi aktív felhasználóbázisát.

mshq

Az átnevezések idén április 21-től lépnek életbe, azok értelmében az Office 365 Business Essentials Microsoft 365 Business Basic néven fut tovább, az Office 365 Business Premium csomag Microsoft 365 Business Standarddá avanzsál, a Microsoft 365 Business pedig Micosoft 365 Business Premium lesz a későbbiekben, ez utóbbiban már az eszközmenedzsment megoldások is benne vannak. Az Office 365 Business, illetve az Office 365 ProPlus egyaránt Microsoft 365 Apps név alá költözik.

Akadnak ugyanakkor termékek amelyeket nem érintenek a változások, az Office 365 for Enterprise, Office 365 for Firstline Workers, Office 365 for Education és Office 365 for Government továbbra is megtartja eredeti nevét. A névváltás kapcsán az ügyfeleknek semmilyen teendője nincs, a folyamatot a Microsoft automatikusan lezongorázza.

ÚJ OFFICE FUNKCIÓK A LÁTHATÁRON

A névváltástól függetlenül a cég az Office szolgáltatások funkciópalettáját is bővíti: a Microsoft 365 előfizetők több mint nyolcezer szabadon felhasználható képet kapnak a Getty Images jóvoltából, a Word és az Excel továbbá új ikonokkal, betűtípusokkal és sablonokkal is kiegészül. Az AI-ra támaszkodó Microsoft Editor szövegezéssegítő szolgáltatás már a Word és az Outlook felületén, illetve Chrome és persze chromiumos Microsoft Edge kiegészítőként is elérhető. Az Excel, legalábbis annak Insider kiadása a következő hónapokban részletes pénzügyi elemzőfunkciókkal bővül, amellyel az ügyfelek költéseiket követhetik - az alkalmazást akár a bankszámlával összekötve. A táblázatkezelő emellett új adattípusokkal is kiegészül a Wolfram Alpha jóvoltából.

excill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AI képességek a PowerPointhoz is elérnek, ilyen a Presenter Coach, amely a felhasználók prezentációit követi, illetve a mikrofonon keresztül azok beszédét is hallgatja az előadás közben és az előadásmód javítására tesz különböző javaslatokat. Ez utóbbi funkció is előzetes kiadásban jelenik meg először, még a tavasz folyamán.

Mindezek mellett a Microsoft 365 előfizetők egy új appot is kapnak: a Family Safety néven induló megoldás Andorid és iOS platformokon is elérhető, azzal pedig a kijelző előtt töltött idő követhető a windowsos PC-ken, androidos eszközökön vagy épp Xboxon, illetve a földrajzi pozíció megosztására is lehetőség van vele. Az app persze főként a gyerekek felügyeletét célozza, abban látható, hogy mivel töltik az idejüket, illetve korlátozások is beállíthatók vele. A Family Safety a fenti újításokhoz hasonlóan a következő hónapokban lesz kipróbálható.

a címlapról