:

Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 12. 12:50

Megérkezett a webes Flutter bétája

A Google keresztplatformos frameworkjének 1.12-es verziója több fontos újítást is hoz.

Tovább bontogatja szárnyait a Google keresztplatformos UI keretrendszere, a Flutter, amely immár 1.12-es stabil verziójához érkezett. A frissítés a teljesítménybeli javulás és egyéb kiegészítések mellett a létező appok flutteres tartalmakkal való kiegészítését is egyszerűbbé teszi.

A megoldás eredetileg az Android és iOS appok fejlesztését igyekezett közös nevezőre hozni, noha eddig sem volt titok, hogy a Google-nek ennél nagyobb szabású ambíciói is vannak a frameworkkel. Ezt a cég most ismét megerősítette, blogposztja szerint a Flutterrel az "ambient computingot" tűzi zászlajára - utóbbi alatt a vállalat azt a napról napra határozottabban kirajzolódó trendet érti, amelyben az egyes szoftvereket és szolgáltatásokat a felhasználók nem egy-egy adott eszközhöz és kijelzőhöz kötik, helyette számos felületről el akarják érni azokat, az okosóráktól a telefonokon át a tévékig és okoskijelzőkig. A Google ezért nem csak az Android-iOS párosra, de lényegében minden képernyőre kartácstüzet nyitna a Flutterrel, egy minden lehetséges felületen átívelő keresztplatformos rendszerré hizlalva kezdeményezését.

flutter01

A Google szerint az alfa verzióban alig két éve debütált Flutter népszerűsége rohamosan növekszik, mára több mint egymillió fejlesztő használja azt alkalmazásaiban. Az egyre nagyobb érdeklődést egyébként a GitHub idei State of the Octoverse jelentése is tükrözi, amelyben a Flutterben is használt Dart lett a leggyorsabban növekvő nyelv 2019-ben, maga a Flutter pedig a legtempósabban gyarapodó nyílt forrású projekt címét nyerte el. Egyelőre a framework egyébként főként a prototípus-készítésben népszerű, hiszen azzal a cégek termékeiket gyorsan, egyszerre tudják validálni a két fő mobilos platformon.

ASZTALI ÉS WEBES NYITÁS

De kanyarodjunk vissza az 1.12-es verzióhoz, amely a fentebb említett újdonságok mellett egy új Google Fonts csomagot is tartalmaz, több mint ezer nyílt forrású betűkészlethez adva hozzáférést, illetve a Material és Cupertino libraryket is frissíti a az aktuális UI elemekkel. A framework ráadásul most először az asztali és webes platformok felé is nyit: előbbinél a macOS kap először támogatást, a Flutterrel a közös kódbázisból már az Apple asztali platformját célzó, teljes mértékben optimalizált alkalmazás is létrehozható.

flutter02

De a webes felületek támogatás is komoly mérföldkőhöz érkezett, a funkciót a Google ugyanis már béta címke alatt teszi elérhetővé. A támogatást a cég tech preview formájában már júliusban az idei Google I/O-n bejelentette early adopter programjának résztvevői számára, most azonban az 1.12-es kiadással mindenki felé megnyitja, aki a beta csatornára feliratkozott, és bekapcsolta a webes opciót. Náluk az új Flutter projektek nem csak az Android és iOS appokat tartalmazzák, de egy webes könyvtárat is, amelyben minden megtalálható, az adott projekt kódjának böngészőben való futtatásához.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google jelenleg néhány specifikus esetben javasolja a Flutter webes alkalmazását, az egyik ilyen, mikor a fejlesztők mobilos alkalmazásaik funkcionalitását akarják kvázi egy az egyben webes felületre átültetni, egy másik pedig a beágyazott interaktív tartalmak esete, mikor egy weblapra egy adatokban gazdag "miniappot" helyeznének el a készítők. A cég emellett kiegészítő webappokhoz készítésére is ajánlja a megoldást, amelyek például egy már létező Flutter mobilapp backendjének kezelésére szánt adminfelület szerepét tölthetik be. A fejlesztők mindezek mellett már saját pluginjaikat is elkészíthetik a keretrendszerhez.

flutter03

A keretrendszer térnyerését az is jól illusztrálja, hogy az Adobe Creative Cloudban is megjelent annak támogatása, egy nyílt forrású pluginen keresztül, amellyel Adobe XD-ből exportálhatók különböző dizájnok Fluttere. A plugin várhatóan jövő év elején lesz elérhető. Ugyancsak említést érdemel, hogy a fentiekkel párhuzamosan a Flutter alatt dolgozó programozási nyelv, a Dart is 2.7-es verziójához érkezett.

A Flutter tehát az asztali appok és a web irányába is araszol - bár jelenleg a framework még messze áll az "ambient computing" teljes lefedésére vonatkozó víziótól, a keretrendszer népszerűsége töretlenül növekszik, ami a támogatott platformok bővülésével várhatóan csak tovább gyorsul majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 20:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.