Szerző: Koi Tamás

2019. december 2. 12:36

A Google adatkezelését vizsgálná az EU

Újabb vizsgálatot indíthat a Google bizonyos tevékenységeivel összefüggésben az Európai Bizottság, mely az elmúlt években már gigantikus összegű büntetést rótt a keresőóriásra. Most a vállalat adatgyűjtési praktikái kerülhetnek górcső alá.

Újabb vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság versenyjogi szerve a Google bizonyos tevékenységeihez kötődően - erősítette meg a szervezet a Reuters értesülését. Mindez azt jelentheti, hogy az elmúlt évek kiterjedt, rekord mértékű büntetések kiszabásával lefolytatott vizsgálatsorozata nem ért véget, a vállalat az újabb, potenciális vizsgálat eredményeként újabb retorziókra számíthat - ha a Bizottság megállapítja a jogsértő gyakorlatot.

A Bizottság előzetes vizsgálata (melynek eredményétől függően a tényleges folyamat megindulhat) során ezúttal arra kíváncsi, hogy a Google pontosan hogyan és milyen céllal gyűjt adatokat a felhasználóiról, miközben azok igénybe veszik különböző szolgáltatásait, így elsősorban az internetes keresőt. Az előzetes vizsgálat - ahogy számos más esetben - a jogszabályi kereteknek megfelelően egy kérdéssor kiküldésével kezdődik, melyet ezúttal a Google különböző partnerei kaptak meg.

eb

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk!

A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

Online Kubernetes Security alapozó képzést indítunk! A hazai piacon egyedülálló és hiánypótló képzést indít a HWSW november 2-án.

A cégeknek egy hónapjuk van válaszolni többek közt az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy kötöttek-e bármilyen, a felhasználók beazonosítására alkalmas adatok továbbítására vonatkozó megállapodást a Google-lel, illetve részesültek-e ezért bármiféle kompenzációban. A versenyjogi szervet a hírügynökség szerint kifejezetten és részletesen érdekli a átadott adatok adatok köre, azok felhasználási módja, valamint az, hogy a szerződésekben volt-e bármilyen kitétel arra vonatkozóan, hogy az érintett adatok felhasználása részben vagy egészében tiltott.

A Google-t az elmúlt két évben több ügyben is jelentős összegű büntetés megfizetésére kötelezte az Európai Bizottság, így többek közt a keresőmotor működése, valamint a keresőre és a böngészőre vonatkozó androidos licencek, szerződési feltételek kapcsán marasztalták el a céget. A vállalat az elmúlt két évben így összességében nyolcmilliárd eurós büntetést kellett kifizessen, illetve az ilyenkor szokásos vizsgálati protokoll szerint a következő években több utóvizsgálattal is szembe kell nézzen, melyek során ha kiderül, hogy a határozatban foglalt feltételeknek nem, vagy csak részben felelt meg, további büntetésekre számíthat.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 25. 11:28

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.