Szerző: Koi Tamás

2019. december 2. 12:36

A Google adatkezelését vizsgálná az EU

Újabb vizsgálatot indíthat a Google bizonyos tevékenységeivel összefüggésben az Európai Bizottság, mely az elmúlt években már gigantikus összegű büntetést rótt a keresőóriásra. Most a vállalat adatgyűjtési praktikái kerülhetnek górcső alá.

Újabb vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság versenyjogi szerve a Google bizonyos tevékenységeihez kötődően - erősítette meg a szervezet a Reuters értesülését. Mindez azt jelentheti, hogy az elmúlt évek kiterjedt, rekord mértékű büntetések kiszabásával lefolytatott vizsgálatsorozata nem ért véget, a vállalat az újabb, potenciális vizsgálat eredményeként újabb retorziókra számíthat - ha a Bizottság megállapítja a jogsértő gyakorlatot.

A Bizottság előzetes vizsgálata (melynek eredményétől függően a tényleges folyamat megindulhat) során ezúttal arra kíváncsi, hogy a Google pontosan hogyan és milyen céllal gyűjt adatokat a felhasználóiról, miközben azok igénybe veszik különböző szolgáltatásait, így elsősorban az internetes keresőt. Az előzetes vizsgálat - ahogy számos más esetben - a jogszabályi kereteknek megfelelően egy kérdéssor kiküldésével kezdődik, melyet ezúttal a Google különböző partnerei kaptak meg.

eb

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cégeknek egy hónapjuk van válaszolni többek közt az azzal kapcsolatos kérdésekre, hogy kötöttek-e bármilyen, a felhasználók beazonosítására alkalmas adatok továbbítására vonatkozó megállapodást a Google-lel, illetve részesültek-e ezért bármiféle kompenzációban. A versenyjogi szervet a hírügynökség szerint kifejezetten és részletesen érdekli a átadott adatok adatok köre, azok felhasználási módja, valamint az, hogy a szerződésekben volt-e bármilyen kitétel arra vonatkozóan, hogy az érintett adatok felhasználása részben vagy egészében tiltott.

A Google-t az elmúlt két évben több ügyben is jelentős összegű büntetés megfizetésére kötelezte az Európai Bizottság, így többek közt a keresőmotor működése, valamint a keresőre és a böngészőre vonatkozó androidos licencek, szerződési feltételek kapcsán marasztalták el a céget. A vállalat az elmúlt két évben így összességében nyolcmilliárd eurós büntetést kellett kifizessen, illetve az ilyenkor szokásos vizsgálati protokoll szerint a következő években több utóvizsgálattal is szembe kell nézzen, melyek során ha kiderül, hogy a határozatban foglalt feltételeknek nem, vagy csak részben felelt meg, további büntetésekre számíthat.

a címlapról