:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. november 13. 11:58

Sok millió dollárnyi memóriát dobhat ki a Samsung

Az egyik berendezés szennyezettsége miatt gyártott le több millió dollárnyi selejtes DRAM-ot a Samsung.

A vállalat egyelőre nem közölte, hogy pontosan mely üzemét érintette a probléma, illetve egyelőre arról sincs pontos információ, hogy mekkora a kár. A Samsung csupán annyit árult el, hogy a szóban forgó egység 200 milliméteres waferekkel dolgozik, amelyből arra lehet következtetni, hogy nem élvonalbeli technológiával előállított memóriákat kellett megsemmisíteni. A kritikus adatok hiányában egyelőre nehéz megbecsülni, hogy az esetnek lesz-e érezhető hatása az elmúlt bő 1 évben sokat csökkent memóriaárakra.

A ComputerBase értesülései szerint bár csak egyetlen eszközben talált szennyeződést a Samsung, az a teljes üzem működésére kihatással volt. Ennek oka, hogy a merevlemezgyárakhoz hasonlóan a félvezetőüzemekben is nagy tisztaságú, úgynevezett tiszta teret alakítanak ki. A munkaterületen a levegő minőségét, hőmérsékletét, illetve páratartalmát is megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől, emellett pedig az alkalmazottak ruházata is speciális. Ezekben a terekben a keringetett levegő többszörösen szűrve van, hogy eltávolíthatóak legyenek a por és egyéb szennyeződések, amelyek károsíthatják a berendezéseket.

sam_fab

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A félvezetőgyárak működését tehát a legkisebb váratlan körülmény is komolyan befolyásolhatja. Tavaly márciusban például egy félórás áramszünet miatt esett ki a globális NAND termelés 3,5 százaléka. A Samsung egyik dél-koreai üzemében nagyjából 60 000 szilíciumostyát tett tönkre az üzemzavar, a megmunkálás alatt állt wafereket ebben az esetben is meg kellett semmisíteni, amely 700 millió dolláros kárt jelentett. A szennyeződések sem ritkák, ugyanis a konkurens Micronnak 2017 nyarán hasonló okból kellett felfüggesztenie a gyártást tajvani üzemében, amely a globális DRAM termelés mintegy 5,5 százalékáért felel. A nitrogéngáz adagolását szabályzó berendezés problémája miatt nagyjából havi 60 000 szilíciumostya megmunkálásának lehetőségétől esett el az amerikai gyártó.

Év elején a TSMC számolt be hasonló bakiról. A piacvezető bérgyártó Fab 14B üzemébe selejtes vegyszer került, melynek minősége az utólagos vizsgálat alapján jelentősen alulmúlta a specifikációkban szereplő értékeket. Az eset nagyon fájdalmasan érintette a gyártót, a rossz minőségű kemikália miatt ugyanis 10 000-30 000 darab wafert kellett kidobni, amely amerikai dollárban számolva 550 milliós veszteséget jelentett.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.