Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 5. 11:08

Közel 700 millió dollárba került a 13 perces áramszünet

Összesen 630 és 678 millió dollár közötti kárt okozott a Toshiba és a Western Digital Japánban található gyárkomplexumának mindössze 13 perces leállása.

A június közepi váratlan kiesésnek nagyjából 6 exabájtnyi NAND chip látta kárát, mely a WDC-nek 315–339 millió dollárjába kerül. A kár nagy mértékének oka, hogy az épp megmunkálás alatt állt szilícium waferek mellett bizonyos berendezések is sérültek, amelyek javítása vagy cseréje rendkívül költséges. Az üzemet részben birtokoló Western Digital közleménye szerint a kár nagy részét sikerül helyreállítani, így a Yokkaichi mellett található komplexumban már közel az áramszünetet megelőző szinten folyik a termelés.

A Western Digital rövid közleménye szerint a vártnál nagyobb volt a kár. A második negyedévben egy egyszeri 145 millió dolláros kiadást számolt el az eset miatt a gyártó, ez azonban kevésnek bizonyult, a harmadik negyedévben ugyanis egy újabb, 170-190 millió dolláros tétellel csökken a cég profitja. A Toshiba egyelőre nem nyilatkozott a rá eső költségekről, azonban vélhetően hasonló kiadás hárulhat a társtulajdonosra is, azaz bő 300 millió dollárral rövidítheti meg az esetleges nyereséget a rövid áramszünet.

3d_nand

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

A hatalmas veszteség oka, hogy a Yokkaichi mellett található, a Toshiba és a Western Digital által közösen üzemeltetett komplexum a globális NAND termelés mintegy 35 százalékáért felel. A TrendForce piaci elemzőcég korábbi prognózisa szerint az áramszünet a két fél kapacitása és forgalma mellett azok piaci megítélésére is rossz hatással lesz, a gyártók ugyanis várhatóan nem tudják majd maradéktalanul teljesíteni a harmadik negyedévre leadott megrendeléseket.

Kisebb-nagyobb áramkimaradások rendre előfordulnak a rendkívül magas elektromos energiaigénnyel rendelkező félvezetőgyárakban. Az esetek döntő többségében a méregdrága berendezések nem károsodnak, az épp megmunkálás alatt álló szilíciumostyák azonban óhatatlanul a kukában végzik, amely amerikai dollárban kifejezve sok milliós kárt jelenthet. Ilyen eset már a Samsung egyik dél-koreai, Pyeongtaekben található üzemében, valamint TSMC Fab 8-as gyárában is előfordult. A Samsungot tavaly márciusban sújtotta egy nagyjából 30 perces kimaradás, amely a hírek szerint 50-60 000 megmunkálás alatt álló 3D NAND szilíciumostyát tett tönkre. A mennyiség a Samsung egy havi termelésének 11, a globális előállításnak pedig 3,5 százalékát tette ki.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról