Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 10. 15:29

Újabb csapás a memóriapiacnak

Szennyeződés miatt szünetel a termelés a Micron gyárában, ez pedig további áremelkedést hozhat.

A Micron szennyeződés miatt kénytelen szüneteltetni a Tajvanon található egyik, Fab 2 üzemének működését, amely a globális DRAM termelés 5,5 százalékáért felel. A váratlan esemény rosszabbkor talán nem is hátráltathatná a Taojüan megyében található memóriagyár működését, a világpiacon ugyanis éppen memóriahiány tombol, a termelés szüneteltetése pedig komoly bevételkiesést eredményez az amerikai vállalatnak, nem utolsó sorban pedig tovább emelheti a már amúgy is magas RAM árakat. A Micron egyelőre nem közölte, hogy mikor indulhat újra a gyártás, az üzem helyreállítása várhatóan heteket vesz majd igénybe.

A TrendForce információi szerint a probléma gyökerét nitrogéngáz adagolását szabályzó rendszernél találták meg, ennek a hibája miatt kerülhetett szennyeződés a tisztatérbe, amelyben a rendkívül kényes félvezetőgyártó berendezések és szilíciumostyák találhatóak. A merevlemezgyárakhoz hasonlóan a félvezetőüzemekben is nagy tisztaságú, úgynevezett tiszta teret alakítanak ki, amely munkaterületen a levegő minőségét, hőmérsékletét, illetve páratartalmát is megfelelő berendezésekkel szabályozzák annak érdekében, hogy védjék az érzékeny technológiákat a nem kívánt szennyeződésektől, emellett pedig az alkalmazottak ruházata is speciális. Ezekben a terekben a keringetett levegő többszörösen szűrve van, hogy eltávolíthatóak legyenek a por és egyéb szennyeződések, amelyek károsíthatják a berendezéseket.

A szennyeződés miatt nagyjából havi 60 000 szilíciumostya megmunkálásának lehetőségétől esik el a Micron, ami a tajvani divízió termelőképességének közel fele, a teljes kapacitásnak pedig körülbelül 35 százaléka. A Micron Technology Taiwan néven futó vállalatrész az Inotera tavalyi felvásárlásával vált teljessé. A decemberben lezárult üzlettel az amerikai vállalat egy korábbi érdekeltségét akvirálta, amelyben nyolc évig tulajdonrésszel bírt. A felvásárlással haszonkulcsát növelné a Micron, amihez első körben legújabb gyártástechnológiáit honosítaná meg az Inotera korábbi üzemeiben. Az akvizícióért 4,1 milliárd dollár üti az ex-társtulajdonos Nanya Technology markát, amely gyártó emellett még a Micron két fejlett, 10 nanométeres osztályba tartozó technológiájának licencelésére is opciót nyert.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az érintett gyár DRAM-alapú termékek meglehetősen széles spektrumát termeli, PC-khez, szerverekhez, illetve okostelefonokhoz is készít chipeket a Fab 2. A megrendelők között pedig ott van az Apple is, amely iPhone-jaihoz vásárol chipeket a Microntól, a fennakadás pedig a TrendForce szerint akár az ősszel érkező új készüléket is érintheti. Ennél valószínűbb, hogy a memóriaárak újabb magasságokba törnek. Tavaly ősz óta a megugrott kereslet miatt a DRAM chipek ára átlagosan nagyjából 20 százalékkal emelkedett, a Nanya szerint pedig idén már nem is számíthat mérséklődésre a piac, legkorábban a jövő év első negyedévében kezdhetnek normalizálódni az árak.

a címlapról