Szerző: Koi Tamás

2018. december 20. 12:00

Az 5G-ről szólhat a Huawei és a ZTE elleni hadjárat

Miközben a mobiltávközlés az újabb generációváltásra készül, két kínai hálózatieszköz-beszállítóval, a Huawei-jel és a ZTE-vel szemben valóságos hadjárat indult az év második felében főként az angolszász piacokon. A kémkedési balhé már Európába is átgyűrűzött, és egyre közelebb ér Magyarország határához is.

December eleje óta újult erővel, sorozatos támadások érik Kína két IT-óriását, a nemzetközi piacokon is jelen lévő Huawei-t és a ZTE-t. A két, elsősorban mobilhálózati eszközöket és klienseket gyártó cég elleni legfőbb vád a kereskedelmi embargók megsértése mellett az, hogy a vállalatok pusztán kínai mivoltuk miatt eredendően nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek azokban az országokban, ahol kiterjedten használják az általuk gyártott berendezéseket a kommunikációs hálózatokban, elsősorban nyilvánvalóan a mobiltávközlésben.

Ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem

A korábban leginkább az angolszász országok és Kína közt feszülő diplomáciai- gazdaságpolitikai ellentét mára gyakorlatilag az egész világot elérte. December elején az Európai Bizottság illetékes biztosa, Andrus Ansip egy sajtótájékoztatón közölte, jobb lesz, ha Európa vigyáz a Huawei-jel és a ZTE-vel, hiszen ezeknek a cégeknek kötelező együttműködniük a kínai hírszerzéssel, akik adott esetben hozzáférhetnek a berendezéseikhez, illetve az azok által bonyolított információcseréhez az erre a célra szolgáló hátsó kapukon keresztül. A Huawei gyakorlatilag még aznap élesen visszautasította a biztos szavait, mondván, senki nem tud felmutatni olyan bizonyítékokat, melyek azt igazolnák, hogy a cég bármiféle kémtevékenységet folytat vagy ahhoz hozzájárul informatikai eszközeinek bevonásával.

security-lab

Láthatóan ugyanakkor nem minden európai nemzetállam osztja Ansip aggodalmait. Múlt pénteken egy a Der Spiegelnek adott nyilatkozatában Arne Schönbohm, a Német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal elnöke konkrétan kijelentette: nem létezik olyan, megfelelően alátámasztott, hitelt érdemlő bizonyíték, mely alapján a Huawei eszközei bármiféle biztonsági kockázatot jelentenének. A Németországban hagyományosan jó partneri kapcsolatokat ápoló Huawei egyébként alig pár hónappal ezelőtt nyitott IT-biztonsági labort Bonnban, ennek a labornak az elsődleges célja hozzáférést nyújtani a hatóságoknak és a partnereknek a Huawei-eszközökön futó szoftverek forráskódjához. 

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Hogy Európa mennyire nem egységes a kérdésben, azt jól jelzi a cseh Nemzei Kiber- és Információbiztonsági Ügynökség (NCISA) által összeállított, háromoldalas értékelés konklúziója is. Ebben a szervezet kimondja, a Huawei és a ZTE, valamint leányvállalataik által szállított technológiák használata kiberbiztonsági kockázatot jelent. Magyar hivatalos szerv részéről eddig semmilyen nyilatkozat vagy állásfoglalás nem született a témában, szakértők szerint ugyanakkor a némethez hasonló álláspontot képviselhet Magyarország is: "A szakmai közösség nem találkozott olyan bizonyítékokkal, mely alátámasztaná az amerikai vádakat. A kínai gyártókat távközlési körökben megbízható partnernek tartják. Az információbiztonsággal foglalkozó szakemberek azonban nem teljesen nyugodtak, de ez inkább a tapasztalatokból, semmint a kemény bizonyítékokból ered" - nyilatkozta lapunknak Dr. Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő.

Érik a csere

A HWSW az elmúlt hetekben több távközlési vállalat vezető beosztású szakemberével is beszélt a kialakult helyzetről. Az egyik mobilszolgáltató névtelenül nyilatkozó illetékese szerint a problémát mindenképpen szem előtt kell tartani a következő beszállítói tender kiírásakor. Hazánkban a legutóbbi tenderek az évtized első felében zajlottak, az akkor üzembe állított, zömében már SDR-alapú (Software Defined Radio) eszközök cseréje lassan esedékessé válik, mivel az új generációs hálózatokkal jelentős részük nem kompatibilis. A három hazai nagy távközlési cég közül jelenleg mindegyik használ a hálózatában Huawei és/vagy ZTE berendezéseket. kettőnél pedig elsődleges beszállító a két kínai cég (Vodafone - Huawei, Telenor - ZTE).

5g_kina

Az évtized elején szintén érték már támadások az akkor még jóval kisebb súllyal jelen lévő kínai beszállítókat, igaz, más okból. Az EU elsősorban dömpingárazás miatt vizsgálódott, ugyanakkor számos vád érte a kínaiakat jogosulatlan szabadalomhasználat és ipari kémkedés kapcsán is. Érdekesség, hogy a ZTE ebben a feszült légkörben éppen hazánkban nyerte egyik első európai referenciaprojektjét, amikor győztesként hirdették ki a céget a Telenor Magyarország beszállítói tenderén 2010-ben. A cég befutója óriási csalódást jelentett a kínai riválisnak, a Huawei-nek, mely a Vodafone Magyarország mellett szeretett volna még egy magyar operátorral szerződni.

Szakértők szerint nem véletlen, hogy az 5G-korszak hajnalán újabb vádakkal illetik a kínai beszállítókat. Az egyik távközlési szolgáltató neve elhallgatását kérő felsővezetője lapunknak elmondta, ha a kémkedési botrány hatására a kínai beszállítókat a nemzetbiztonsági aggályok miatt nem hívják meg az újabb beszállítói tenderekre, az gyakorlatilag egyszereplőssé tenné a versenyt, miután a kínai technológiákkal minden szempontból versenyképes berendezéseket csak az Ericsson szállít. Ez pedig egyértelműen hátrányos lehet a piacnak, hiszen a svéd beszállító így lényegében kénye-kedve szerint szabhatná meg az árakat.

Jóban vannak a magyarokkal

A Huawei idén novemberig világszerte 22 szolgáltatóval kötött együttműködési megállapodást kereskedelmi 5G-hálózat kiépítésére és további 50 szolgáltatóval működik együtt a kereskedelmi 5G-teszteknél. Beszédes, hogy az első magyar 5G-s demonstrációt is a Huawei berendezéseivel végezték idén nyáron a Magyar Telekomnál.

Hazánkban más szempontból is kitüntetett szerepet élvez a Huawei: A cég a magyar kormány stratégiai partnereként Pécsett és Komáromban üzemelteti Európa legnagyobb összeszerelő központját, mely több mint 50 ország számára végez összeszerelői, javítói és alkatrészbeszállítói tevékenységet, valamint itt található a régió legnagyobb logisztikai központja is. A fentiek mellett a Huawei berendezéseire épül az állami tulajdonú MVM Net Zrt. 450 MHz-es hálózata, valamint a cég részt vett a 112-es segélyhívórendszer korszerűsítésében is.

A Huawei hazai partnerei közt vezető pénzintézetek is találhatók, így a cég kiemelt beszállítója többek közt az OTP Bank Nyrt.-nek és a Raiffeisen Bank Zrt.-nek is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról