Szerző: Hlács Ferenc

2018. október 25. 15:17

IT biztonsági labort nyit Németorszgában a Huawei

Az amerikai és ausztrál tiltás után a gyártó igyekszik a szabályozók kedvére tenni az 5G-rajt előtt.

Információbiztonsági labort nyit a Huawei Németországban, hogy az 5G bevezetés előtt megnyerje a szabályozók bizalmát - számolt be a Reuters. A labor a tervek szerint még idén, november 16-án megnyitja kapuit Bonnban, közel az olyan fontos szabályozói szervek, mint a német Szövetségi Információbiztonsági Hivatal, a BSI székhelyéhez, illetve egyik fő üzleti partnere, a Deutsche Telekom főhadiszállásához.

A hamarosan megnyíló intézmény elsődleges feladata lesz hozzáférést nyújtani a hatóságoknak és a partnereknek a Huawei-eszközökön futó szoftverek forráskódjához, így azok első kézből tudnak meggyőződni azok biztoságáról (és a kínai hátsó kapuk hiányáról). A Huawei a BSI-vel egy ideje már együttműködést folytat, nemrég egy a hivatal által tartott információbiztonsági workshopban is részt vett, amely kifejezetten az 5G hálózati biztonságra fókuszált.

huawh

A biztonsági labor megnyitása fontos gesztus a német szabályozók felé a kínai gyártó részéről, miután az utóbbi időben több ország is tiltást vezetett be a cég termékeire, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. Nyáron az Egyesült Államok korlátozta erősen a vállalat tevékenységét, a 2019-es évre vonatkozó védelmi költségvetés értelmében az amerikai kormány nem vásárolhat többé komponenseket vagy szolgáltatásokat a kínai telekommunikációs óriástól - ugyanez egyébként a szintén kínai ZTE-re is érvényes. Az intézkedés nem tiltja ki teljes mértékben az országból a Huawei termékeit, de a vállalat elesik a kormányzati megrendelésektől, sőt azokkal a cégekkel sem köthet szerződést, amelyek az állammal együtt dolgoznak, például beszállítóként.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A gyártóval szemben Ausztrália sem volt megengedőbb, a csendes-óceáni ország ugyancsak nyáron, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva tiltotta meg a kínai cég 5G-s eszközeinek mobilhálózatokban való alkalmazását (ismét a ZTE termékeivel egyetemben). A Huawei mindkét esetben tiltakozott a döntés ellen, a korlátozásokat félrevezetőnek és alkotmányellenesnek tartja, mondván, az intézkedések nem a valódi biztonsági kockázatok felismerésére, vagy az ellátási lánc biztonságának javítására irányul, hanem az innováció visszaszorítását hozza, miközben növeli a fogyasztók és vállalkozások internetes költségeit.

A német hatóságok bizalmának elnyerése tehát kulcsfontosságú a cég számára, különösen most, mikor az ország ugyancsak Bonnban székelő szövetségi hálózati szabályozója a BNetzA véglegesíteni készül az 5G licencelés követelményeit. A Reuters szerint az ország 5G hálózatainak kiépítési költsége akár a 80 milliárd eurót is elérheti - a tetemes összeget pedig a cég nem szívesen engedné át riválisainak, mint a Nokia vagy az Ericsson. A Huawei mindenesetre fél lábát már betette az ajtón a régióban, a Deutsche Telekomal ugyanis Berlinben már együttműködésre lépett egy 5G tesztprojekt kapcsán.

A német belügyminisztérium a Reutersnek úgy nyilatkozott, nincs jogi alapja bármely külföldi versenyző kizárásának az 5G hálózatok kiépítéséből, és erre vonatkozó tervek sincsenek. Érthető azonban, hogy a nyár eseményei után a cég igyekszik proaktívan elnyerni a szabályozók bizalmát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról