Szerző: Habók Lilla

2018. június 14. 08:54

Mégis megveheti az AT&T a Time Warnert a bíróság szerint

A washingtoni kerületi bíróság szerint a versenyhatóság nem indokolta eléggé az AT&T és a Time Warner összeborulása miatti problémákat, ezért szabad kezet adott a felvásárlásra. A minisztérium még fellebbezhet a döntés ellen, de nem sokáig, mert az amerikai mobilszolgáltató sürgősen lezárná az akvizíciót.

Úgy döntött egy washingtoni kerületi bíróság, hogy az AT&T telekommunikációs szolgáltató mégis felvásárolhatja a Time Warner tartalomgyártó konglomerátumot 85 milliárd dollárért, amely ügylet ellen tavaly az Igazságügyi Minisztérium versenyhivatala indított trösztellenes pert. A bíróság viszont végül szabad utat adott a felvásárlásnak, méghozzá feltételek nélkül. A bíró döntése szerint ugyanis a minisztérium nem támasztotta alá eléggé a döntést, hogy a felvásárlás "jelentősen sérti az amerikai fogyasztók érdekét".

A két amerikai gigavállalat még 2016 októberében jelentette be az egyesülési szándékát, de már akkor is várható volt, hogy alapos vizsgálat fogja megelőzni az összeborulást, amire tavaly év végén került volna sor a tervek szerint. Nem egészen váratlanul a Trump-adminsztráció Igazságügyi Minisztériuma akadályozta meg az akvizíciót a versenyellenesség vádjával, amelyet viszont most a kerületi bíróság elutasított. A tárgyaláson jelenlévő Variety újságíró szerint a bíró végig következetesen hárította a kormányzat érveit az egyesülés ellen.

A versenyhivatal képviselőinek meglátásai közé tartozott, hogy a DirectTV műholdas szolgáltatót is birtokló AT&T drágábban adná a konkurens disztribútoroknak a Time Warner gyártotta tartalmakat, emiatt végeredményben a fogyasztóknak többet kellene fizetniük a televíziós előfizetésekért, és korlátozottan férnének hozzá a csatornákhoz is. A bíró viszont úgy látta, hogy a kormányzat nem támasztotta alá megfelelő bizonyítékkal az állításokat, és elfogadta az AT&T érveit, mely szerint a jövőben médiaszolgáltatóként a tartalmak minél szélesebb körű terjesztése állna inkább érdekében. Továbbá, hogy az egyesülés mindenki számára előnyös lehet, hiszen az AT&T kísérletezhet majd az "innovatív videós tartalmakkal és a reklámajánlatokkal", a Time Warner pedig még több fogyasztói kapcsolathoz és "értékes adathoz juthatna hozzá" - idézi vissza bírói döntés a vállalatok saját érvelését az egyesülés mellett.

att_timewarner_felvasarlas

A minisztérium még fellebbezhet a döntés ellen, de egyelőre nem biztos, hogy ezt meg fogja tenni. A helyettes főügyész, Makan Delrahim nyilatkozata szerint "továbbra is hiszik, hogy az AT&T és a Time Warner egyesülésével a fizetős televíziós szolgáltatások piaca kevésbé lesz innovatív." - idézi a CNBC. Úgyhogy a minisztérium megvizsgálja a bíróság véleményét, és "megfontolja a következő lépést", hogy mit tegyen az amerikai fogyasztók védelme érdekében.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az AT&T rövid időn belül tető alá akarja hozni az üzletet, amire a vállalat jogi igazgatója, David McAtee szerint még június 20-án, vagy akár azelőtt sor kerülhet, úgyhogy nem marad túl sok idő a fellebbezésre. A közlemény megerősíti a korábbi nyilatkozatokat, mely szerint a vállalat a mobilos videós szórakoztató tartalmakra szeretné nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben. A jóslatok szerint pedig a bírói döntés több nagy telekommunikációs vállalatot és tartalomgyártót is ehhez hasonló "vertikális egyesülésre" sarkallhat, méghozzá az iparági források szerint legközelebb a Comcast fog ajánlatot tenni a Foxra.

Miért kell egy mobilszolgáltatónak a Harry Potter?

A Time Warner felvásárlásával az egyik legnagyobb amerikai telekommunikációs szolgáltató olyan fontos tartalmakhoz juthatna hozzá, mint az HBO, CNN vagy éppen a Warner Bros. Ezáltal pedig hatással lehetne minden más szolgáltatóra, amelynek ezekre a tartalmakra van szüksége. A hagyományos csatornák mellett az online streaming szolgáltatókat, például a Netflixet vagy az Amazon Prime-ot különösen érzékenyen érinti a helyzet, amelyek szintén részben biztosítják a Time Warner filmes tartalmait. Az utóbbi időben viszont talán nem véletlenül, de a szolgáltatók ráfeküdtek a saját tartalmak, filmek és sorozatok készítésére, amelynek köszönhetően kevésbé kiszolgáltatottak a hasonló mobilszolgáltatói és tartalomgyártói együttműködéseknek, amelyekből több is várható a jövőben.

A hálózatsemlegesség eltörlésével viszont további lehetőségek tárháza nyílik az AT&T előtt, amely jelenleg is zero-rating opciókkal biztosítja a DirecTV tartalmait. Ha viszont semmilyen korlátozás nem lesz sem a lassításban, sem a fizetett priorizálásban, akkor várható, hogy az AT&T élni is fog a lehetőséggel, hogy a saját tartalmait helyezze az előtérbe. Ahogy a korábbi közleményekből is tudni lehet, leginkább a mobilos videókkal szeretne áttörést elérni a szolgáltató, és ehhez szerezheti meg rövidesen a páratlan szórakoztató archívummal rendelkező tartalomgyártó vállalatot.

A múltban nem minden hasonló kezdeményezés járt sikerrel, mint például az AOL és a Time Warner 164 milliárd dolláros összeolvadása is végül csúnya kudarccal végződött. Most viszont úgy tűnik, hogy az AT&T eléggé eltökélt, valószínűleg az utóbbi időben volt ideje megtervezni a startégiát, és a hálózatsemlegesség eltörlése is valahogy pont kapóra jön a cégnek a tervek megvalósításához.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.