Szerző: Habók Lilla

2016. november 23. 11:30

Élő videóközvetítések és eltűnő üzenetek jönnek Instagramra

Visszanézhetetlen videóközvetítések és eltűnő közvetlen üzenetek - ezúttal ezekkel próbálkozik az Instagram, hogy lenyúlja a konkurens Snapchat funkcióit és felhasználóit, illetve belépjen a stream közvetítések versenyébe. Az újdonságok folyamatosan válnak elérhetővé a közönségnek.

Élő videókat is lehet mostantól közvetíteni az Instagramról a Stories funkción keresztül. Ezek azonban annyira a pillanatnyiságot örökítik meg, hogy nem maradnak elérhetőek egy napon keresztül sem, ahogy a Stories bejegyzések vagy korábban a Periscope stream videói, hanem a közvetítés után azonnal eltűnnek a felületről. A lépéssel most az Instagram veszi át az internetes tiszavirág-életű tartalmak helyét az agresszíven terjeszkedő, októberi megszűnésével másfél évig élt Meerkat alkalmazástól.

Az eltűnő közvetítésekkel tudja megkülönböztetni magát a szolgáltatás az anyacég Facebook Live funkciójától, és annak YouTube konkurensétől, amelyek visszanézhető streameket kínálnak a felhasználóknak. Az Instagram ezzel azt is szeretné elérni, hogy az "átlagemberek" ne érezzék a riporterek vagy a celebek kiváltságának a videós tudósításokat, hanem minél gyakrabban jelentkezzenek be eseményekről vagy a városból, és így alakítsák ki a saját nézői bázisukat.

Valamilyen, nem közölt algoritmus használatával a rendszer értesíti a felhasználó néhány "közeli barátját", hogy élő bejelentkezés következik, a többi követő számára pedig a Stories üzenetek között jelenik meg a "Live" címke - de tanult a cég a Periscope hibájából, és nem küld üzenetet az app minden egyes követőnek, ahogy a vetélytárs a korai fázisban tette. "Adás" közben a közvetítő és a nézők is tudnak üzeneteket küldeni egymásnak, de ezt a streamelő akár le is tilthatja, vagy eltávolíthatja a zaklató megjegyzéseket közzétevő felhasználókat. Emellett a Felfedezés (Explore) fül Stories csatornáján is lehet követni a népszerű közvetítéseket - a nézőszám, illetve a felhasználó földrajzi helye és nyelve szerint kiválogatott tartalommal.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Még egy Snapchat-funkció, hogy a felhasználók közvetlenül Direct üzeneteket is küldhetnek egymásnak szöveges, fotós vagy videós tartalmakkal az Instagram Stories-ból. A címzett vagy a címzettek egyszer láthatják az üzenetet, és válaszolhatnak rá azonnal, de később már nem tudják visszanézni - ha pedig képernyőmentést készítettek, akkor arról a küldő értesítést kap. A rendszer úgy működik, mint a Snapchat Stories, csak a funkciót kiegészítve a csoportos üzenetküldési lehetőséggel.

Az eredetileg képmegosztásról ismert alkalmazás sokat tett azért az utóbbi időben, hogy az egyre inkább népszerűvé váló videós tartalmak egyik platformjaként épüljön be a köztudatba. A cég idén növelte a felvehető pillanatok hosszát 15-ről 60 másodpercre, a Stories egyik célja eleve inkább a videóüzenetek küldése, legutóbb pedig a Felfedezés fülön lévő tartalmat optimalizálta a felhasználók egyedi igényei szerint, és új csatornákat hozott létre számukra - kizárólag az Instagram-videókból. Az új Live funkcióval az Instagram még inkább azt az üzenetet erősíti a felhasználókban, hogy ne maradjanak le a fontos eseményekről, sőt inkább folyamatosan közvetítsenek, miközben folyamatosan jelen vannak a felületen.

a címlapról