Szerző: Dömös Zsuzsanna

2015. március 26. 14:30

Elindult a Meerkat-gyilkosnak szánt Periscope

Ma gördült ki, első körben még csak iOS-re a Twitter élő videostream-szolgáltatása, a Periscope. A becslések szerint mintegy 100 millió dollárért felvásárolt alkalmazás a hirtelen berobbant Meerkat kihívója, amely amellett, hogy pótolja a konkurens hiányosságait, fejlettebb interakciós funkciókat is kapott.

A Twitter felületét és közösségét agresszívan kihasználó élő videostream szolgáltatás, a Meerkat zajos indulásáról már írtunk korábban. A közösségi oldal a "rajta élősködő" app terjeszkedését egyrészt annak korlátozásával próbálta visszavetni, másrészt bejelentette saját élő közvetítésre lehetőséget adó alkalmazásának érkezését is.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A Periscope a vártnál előbb került piacra, az iOS-es eszközök tulajdonosai mától letölthetik, az androidos verzió megjelenési dátuma viszont egyelőre ismeretlen. A priorizálás valószínűleg azzal magyarázható, hogy még a Meerkat is csak iOS-en létezik, így azon a platformon csap le először az app.

Visszanézhető, korlátozható adások

Bár a Meerkat az újdonság erejével robbant be, számos hiányossággal rendelkezik, ami a mindössze nyolchetes fejlesztési idejével is könnyen magyarázható. A Periscope-on ezzel szemben - ami az akvizíciókor már béta állapotban volt - több, mint egy éve dolgoznak a fejlesztők, ennek eredményeként bővebb funkcionalitást kínál. Valószínűleg a vetélytárs rendkívüli ütemű felfutása gyorsította meg az app elrajtolását, mivel a Twitter nem szerette volna a további késlekedéssel járó hátrányokat elszenvedni.

 

Az app fő attrakciója az élő adások visszajátszása, amire a Meerkat esetében nincs lehetőség. A Periscope-ban automatikus mentés gondoskodik a tartalom rögzítéséről, ami az adás után még 24 óráig visszanézhető. A közvetítés lehet nyilvános vagy csak szűk kör számára elérhető: a Lock ikonnal letiltható a nyilvános hozzáférés, és egy listáról lehet meghívni a felhasználókat.

Appon belül marad az interakció

Az adások alatti valós idejű interakció a Periscope esetében appon belül marad. A Meerkat azzal (is) vívta ki a Twitter ellenszenvét, hogy a videókhoz fűzött hozzászólások tweetként landolnak az üzenőfalon, így zavaró és felesleges "tweetszemetet" generálva.  A Periscope esetében a kommentek csak appon belül láthatók és küldhetők.

A kommentelés és feliratkozás egy gamifikációs vonással, szívecskék küldésével is kegészült: a nézők a szív ikonra kattintva jelezhetik, hogy élvezik az adást, a legtöbb szívet kapott streamerek pedig a Most Loved listán kerülnek kiemelésre. Ez a jelzés a fejlesztők szerint sokkal beszédesebb, mint a látogatók száma, és tükrözi a valóban érdekes tartalmakat. A Periscope értesítési rendszere is kifinomultabb, mint a Meerkaté. Az adás megkezdése előtt csak akkor küld üzenetet az app a streamer Twitter-falára, amennyiben az kéri, Periscope-on belül pedig csak a feliratkozókat értesíti.

Bár a Meerkat a korábbi indulás és az újdonság erejének előnyével rendelkezik, kis startupként kevésbé állnak rendelkezésére azok az erőforrások, amelyek Periscope esetében most már adottak. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a Twitter által kiutált app mögé a sikert látva gyorsan beálltak a kockázati befektetők, és egy második tőkebevonási körben a TechCrunch információi szerint 12 millió dollárt öntöttek a cégbe, 52 milliós piaci értékelés mellett. A kérdés, hogy a felhasználóknak melyik alkalmazás lesz vonzóbb hosszú távon, a Twitter korlátozásai milyen mértékben vetik vissza a Meerkatet, illetve mit talál ki következő lépésként a "szurikáta".

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról