Szerző: Voith Hunor

2015. augusztus 6. 11:20

Facebook Live: gazdagok és szépek

Celebstreamnek is nevezhette volna a Facebook saját élő videoközvetítés-implementációját, a Facebook Live-ot. A funkció ugyanis egyelőre "sportolók, zenészek, politikusok és egyéb befolyásos emberek" kizárólagos játékszere.

Új, mondhatni trendi funkcióval bővítette tavaly kiadott celebappját, a Mentionst a Facebook. Az appon keresztül ezentúl a Facebook által visszaigazolt (kvázi hitelesített) közszereplők – tehát "sportolók, zenészek, politikusok és egyéb befolyásos emberek" élőben kommunikálhatnak a közösségi oldalon őket követőkkel. Arról egyelőre nincs információ, hogy az átlag "halandók" számára mikor (ha ilyen formában egyáltalán) elérhető lesz-e az élő közvetítés lehetősége.

Az első beszámolók szerint a megvalósításban lényegi különbség nincs az "élőzést" népszerűvé tévő két ismertebb szolgáltatáshoz, a Meerkathez és Twitter-féle Periscope-hoz képest. A közvetítés elindításáról a celebek követői a hírfolyamból szerezhetnek tudomást, és ahogy az előbb említett két app esetében, úgy itt is kommentelhetnek (ezek természetesen valós időben megjelennek a videón gördülve), vagy akár egy like-ot vagy megosztást is nyomhatnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ha valaki lemaradna egy élő videóról, nem kell aggódnia, a közvetítőnek lehetősége van azt elmenteni (ez egyébként az alapbeállítás) és utólag is visszanézhetővé tenni - határozatlan időre. Ez lehet a Facebook Live egyik nagy fegyverténye az előbb indult konkurenseivel szemben, a Periscope-on ugyanis jelenleg csak egy napig lehet újranézni a közvetítéseket, a Meerkat pedig erre egyáltalán nem is biztosít lehetőséget. Persze ennek komoly műszaki indoka lehet, főleg a Facebook esetében – el lehet képzelni, hogy a (saját és környezetünk tapasztalata alapján) hónapok óta amúgy is teljesen megbízhatatlanul működő közösségi oldalra hirtelen néhány tíz- vagy százmillió felhasználó élőzése és a videók lementése, utólagos "long-tail" forgalma milyen terhelést jelentene.

A Facebook Live termékmenedzsere a TechCrunch-nak elmondta, hogy a fejlesztés már jóval a Meerkat vagy a Periscope megjelenése és sikere előtt, tavaly szeptemberben elkezdődött, a funkcióra vonatkozó első igényeket pedig még a Mentions egy évvel ezelőtti elindítása előtt megkapták. Az újdonságnak ennek ellenére is "másolásszaga" van – elsősorban azért, mert a Facebook évek óta konzekvensen csinálja ezt. Ha valami megjelent a Google+-ban, néhány hét elteltével biztos lett facebookos változata. Ha a Twitter vezetett be valami újat, biztosak lehettünk benne, hogy nem kell sokáig várni a facebookos implementációra sem. Ezekben viszont sokszor akadt egy fontos közös vonás: közel sem értek el akkora sikert, mint a ritkábban érkező, de Facebook-natív fejlesztések. A cég ezt most már kezdéskor igyekszik elkerülni.

Élőben, a Facebookon?

A Meerkat és a Periscope nem hiába a Twitter hátán lett népszerű, és tette azzá ezáltal az élő videóközvetítést is. Ugyanis míg a Facebook hírfolyamát az emberek jellemzően inkább egy adott időszak (néhány óra és néhány nap közötti) visszamenőleges tartalmáért böngészik, a Twitter inkább a pillanatról, az aktuális történésekről szól.

A Facebook ezt a hátrányt úgy próbálja ledolgozni, hogy az élő stream elindításáról szóló bejegyzést a híresség követőinek hírfolyamában megpróbálja magasan tartani, továbbá push értesítőt is küld azon felhasználóknak, akik nemrég amúgy is meglátogatták a közvetítő oldalát.

A Facebook Live másik nagy előnye a korlátlan visszanézhetőség mellett a konkurenseknél sokkal nagyobb elérési mutató lehet. Csak egy példa a hivatalos bejelentésben is példaként említett celebek közül: Dwayne "The Rock" Johnson 9 milló követő Twitteren és 50 millió Facebookon. Persze számos közszereplő esetén jóval kisebb az eltérés, ráaádul nem is mindig a Facebook javára, de általánosságban igaz lehet, hogy egy jól menedzselt Facebook-közösség jóval nagyobb közönséget is jelenthet, mint a Twitteren keresztül elérhetőek.

a címlapról