Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Visszavág a Twitter a Meerkatnak

Dömös Zsuzsanna, 2015. március 16. 13:14
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Twitter nem tolerálja a továbbiakban a Meerkat nevű alkalmazás agresszív ügyfélszerzését, és korlátozni fogja a startup hozzáférését a felhasználók közösségi gráfjaihoz. A cég emellett bejelentette a Periscope nevű startup felvásárlát is, így saját élő közvetítéssel foglalkozó app fejlesztésébe is belevágott.

hirdetés

Üstökösként robbant be a múlt héten egy új mobilapp, a Meerkat az amerikai tech-szférában. Az alkalmazás élő videostream indítását teszi lehetővé okostelefonról, amelyet valós időben követhet a többi felhasználó. Ebben eddig semmi igazán különleges nincs, a cég azonban elképesztően agresszíven repült rá a Twitter felhasználói bázisára, az első napok látványos növekedését is ennek köszönhette a startup.

A Twitter kettős reakciója sem késett. A visszaélésszerű üzenetspamet a cég letiltotta, valamint korlátozta a felhasználók kapcsolati hálójának importálását is, ezzel az elképesztő ütemű növekedést várhatóan alaposan visszavágja majd a cég. A másik ütés valószínűleg még jobban fog fájni a fejlesztőknek, a Twitter ugyanis felvásárolta a Periscope nevű, még el nem indult alkalmazást, amely - csodák csodája - az élő mobilos videostream területén hozna újat. Egyes források szerint a startupért 50-100 millió dollár közötti összeget fizethetett a cég, de a pontos adatokat még nem tették nyilvánossá.

Hangosan debütált a Meerkat

A Meerkat ugyan csak február 27-én jelent meg, futótűzként vált a tech média kedvencévé. A kizárólag iOS-re elérhető alkalmazás eddig mintegy százezer felhasználó figyelmét keltette fel az eddigi pár hét alatt, akik lelkesen éltek a Twitteren keresztüli élő videoközvetítések lehetőségével. Azonban az olyan fejlettebb, önálló livestreaming szolgáltatásokkal szemben, mint például a Ustream, vagy a Twitch, a Meerkat meglehetősen puritán, már-már fapados működéssel rendelkezik, amihez plusz dimenzióként a közösségi hálót adja hozzá alkalmazásához.

Pontosabban dehogy adja, a fejlesztők egy ragyogó (de nem túl etikus) lépéssel a Twitter kapcsolati hálójára telepedtek rá. Az appba való belépés is Twitter-azonosítóval történik, a rendszer ezt követően azonnal importálja a felhasználó követői bázisát és agresszív üzenetben igyekszik magát elterjeszteni. Amint egy felhasználó élő közvetítésbe kezd az appon keresztül, az alkalmazás értesítést küld appon belül és a Twitter falán is a követőknek, az utóbbi felületen egy automatikus tweet formájában - a felhasználó expicit beleegyezése nélkül A lépés bejött, a múlt hét szenzációja az Egyesült Államokban egyértelműen a Meerkat lett - az időzítésben minden bizonnyal szerepet játszott a Szilícium-völgy osztálykirándulása, a most zajló SXSW konferencia-rendezvénysorozat.

A generált tweetek a közvetítésre mutató linket, és a  #meerkat saját hashtagét tartalmazzák, amire rákeresve a felhasználók mások nyilvános broadcastjéhez is eljuthatnak. A Twitterre való támaszkodást még inkább mutatja, hogy a közvetítések valós idejű kommunikációjához az oldal @ előjelű parancsát, azaz magukat a tweeteket használják - a videóhoz fűzött kommentek mind a falon landolnak. A Meerkat tehát nem rendelkezik saját rendszerrel a megfelelő feedback biztosításához, sőt közösséget sem lehet rajta építeni, mondjuk csatornákra való feliratkozásokkal, mint például a Twitch esetében. Már telepítéskor nyilvánvalóan közli, hogy a hostoláshoz előfeltétel a Twitter-fiók megléte, és ez az erőteljes függés a Meerkat egyik legnagyobb problémája. Azt az üzleti stratégiát követi, hogy erőteljesen függ a platformtól, amin "élősködik", és nem számol azzal a faktorral, hogy a Twitternek nincs különösebb érdeke egy olyan szolgáltatással való együttműködésben, ami ráadásul nem is a sajátja.

A Twitter válasza

A kék madarat érthető mód hamar elkezdte zavarni a "szurikáta" agresszív disztribúciója. Nem ért hát senkit sem váratlanul, mikor a Twitter március 13-án bejelentette a Periscope nevű startup felvásárlását, ami egy még csak béta fázisban létező, el nem rajtolt live streaming szolgáltatás. A Twitter még az akvizíció bejelentése napján közzé tette azt is, hogy korlátozza a Twitteres felhasználók gráfjainak Meerkat appba való importálását. Ugyan az app működését nem tudja teljes egészében megállítani, de ezzel megakadályozza azt, hogy az alkalmazás közvetlen módon érhesse el a felhasználókat.

A Meerkat vezérigazgatója, Ben Rubin elmondása szerint ez a lépés már várható volt a Twittertől, és hálásak az eddigi együttműködésért, a jövőben pedig egy saját megoldás fejlesztésére és más platform használatára helyezik a hangsúlyt. A Meerkat nyugodt beleegyezése is azt az érzetet kelti, hogy ez a stratégia tudatos volt annak érdekében, hogy rövid idő alatt nagy figyelmet kapjon az app, és megalapozza hírnevét. Vagyis valószínűleg a growth hacking, magyarul (jobb kifejezés híján) mesterséges berobbanás forgatókönyvét alkalmazta a szolgáltatás, az eddig látottak alapján roppant sikeresen.

Kifinomultabb lesz a rivális

A Periscope személyében a Twitter egy sokkal kifinomultabb és gazdagabb appot fejleszt, amely kikerüli a Meerkat gyengeségeit. Az egyik ilyen, hogy a Meerkat jelenleg nem képes a lezajlott közvetítések visszajátszására, a Periscope ellenben tudni fogja ezt a viszonylag alapvető funkciót is. A tervek szerint a Periscope nem is épül be ilyen szinten a Twitterbe, inkább (mint a cég másik videós kezdeményezése, a Vine) különálló szolgáltatásként fog futni. Ez fontos különbség lehet, jelenleg ugyanis a Meerkat legnagyobb problémáját a videóra érkező kommentek jelentik, amelyek a kommentet író felhasználó Twitter-üzeneteiként jelennek meg - minden kontextus nélkül. A Periscope az ígéretek szerint megoldja majd a nyilvánosság problémáját is, lehetőség lesz nyilvános és privát broadcastok lebonyolítására is, amire kiválasztott barátokat lehet meginvitálni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!