Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 1. 13:53

Magából ad bérgyártójának az AMD

Frissítette szerződését az AMD és a GlobalFoundries. A processzortervező rugalmasabb feltételeket alkudott ki első számú bérgyártójától, ez viszont összesen 335 millió dollárjába került.

Megegyezett hatodik módosított partneri szerződésének (WSA, Wafer Supply Agreement) részleteiről az AMD, és a cégből korábban leválasztott félvezetőgyártó tevékenységből alapult GlobalFoundries. A megállapodás hatodik módosítása szerint a GloFo továbbra is a processzortervező legfőbb félvezetőgyártója marad, de az AMD-nek ehhez sikerült rugalmasabb feltételeket kialkudnia némi kompenzációért cserébe. A frissített szerződés visszamenőlegesen, az idei év elejétől 2020 végéig érvényes.

A frissített, nagyjából 5 évre szóló megegyezés keretein belül megszűnik a korábbi take-or-pay (vedd át, vagy fizess) forma, mely eddig kötelezte az AMD-t a rögzített éves mennyiség átvételére a mindenkori piaci igényektől függetlenül. Ennek hatásáról legutóbb tavaly írtunk, a 2015-re érvényes WSA értelmében az AMD vállalta, hogy legalább évi 1 milliárd dollárnyi bérgyártó kapacitást vesz igénybe, amiből tavaly július közepéig csupán 400 milliót használt fel a cég, tehát valószínűleg nem tudta kihasználni az év végéig a keretet.

A tervezőcégnek könnyebb dolga lehet a jövőben, ugyanis évente módosíthatja a számára épp szükséges szilíciumostyák mennyiségét, bár a lehetőségért cserébe az AMD gyakorlatilag kártérítést fizet a bérgyártónak. A megcélzott, a tervek szerint évről-évre növekvő volumennek, illetve az aktuális megmunkálásnak (pl. gyártástechnológia) függvényében egyezhet meg a mindenkori árazásról az AMD. Amennyiben a tervezőcég az igényelt kapacitást végül mégsem használja ki, úgy az általa korábban megadott mennyiség, illetve a leszállított ostyák közötti különbség egy (ismeretlen) részét kell majd kifizetnie kárpótlásul. A két fél ehhez kapcsolódóan abban is megállapodott, hogy 2017-től kezdődően az AMD kvázi büntetést fizet a más gyártóktól vásárolt bizonyos waferek után, melynek pontos mértéke a volumentől (is) függ majd.

Utóbbi kulcsfontosságú lehet, ugyanis az AMD-nek ezzel továbbra is lehetősége lesz más bérgyártók technológiáinak kihasználására, az eddigieknél valószínűleg nagyobb mértékben, bár ennek részletei nem publikusak. A szerződés korábbi verziója szerint ugyanis az AMD-nek az összes CPU-t és APU-t, illetve a GPU-k egy részét is a GlobalFoundries-nél kellett legyártatnia, néhány kivétellel. Utóbbiba tartozhattak például a Brazos platform APU-jai (Ontario, Zacate), illetve a Kabini és a Temash is, melyeket egyaránt TSMC gyártott. Ennek pontos okáról csak találgatni lehet, de valószínűsíthető, hogy pár éve még nem tudott ezen dizájnokhoz megfelelő technológiát kínálni a GlobalFoundries.

Azóta a probléma (részben) megoldódott, az AMD már a GPU-k gyártását is a GlobalFoundries-re bízta, a legújabb Polaris lapkák már a bérgyártó New York államban található máltai üzemében, a Fab 8-ban készülnek. A cég ugyanakkor nem biztos, hogy tökéletesen elégedett a folyamattal, a nagyobbik, Polaris 10 kódnevű modellből még mindig nem tud eleget gyártani a GlobalFoundries, legalábbis erre utalhat, hogy az RX 480 kártyák ellátása továbbra sem kielégítő, a termék hetekkel a rajt után még mindig hiánycikk néhány helyen.

Többek között ez is szerepet játszhat az AMD opciójában, aki így például a Samsung kapacitását is kihasználhatja. A cégnek ehhez most viszonylag könnyű dolga lehet, hisz a GlobalFoundries a dél-koreai vállalattól licencelt 14 nanométeres LPP gyártástechnológiát használja, így a termelés viszonylag gyorsan egyszerűen átvihető (vagy megosztható) a Samsung gyáraiba, nem szükség áttervezni a lapkát.

Mindez azt is jelentheti, hogy az AMD-nek lehetősége nyílik 10 nanométeres termékek gyártatására, ugyanis a GlobalFoundries ezt a lépcsőt teljesen kihagyja, a cég egyből az IBM félvezetőgyártó tevékenységével együtt megszerzett 7 nanométeres fejlesztésre ugrik majd, várhatóan valamikor az évtized vége felé. Az AMD ezt egyértelműen ki szeretné majd használni, a frissített szerződés ezt megerősíti.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a GlobalFoundries képes lesz-e időre biztosítani a technológiát, a múltban ugyanis számos csúszást produkált a cég, aminek az AMD komolyan itta a levét. Többek között ahhoz is egy félresikálás vezetett, hogy a bérgyártó végül kénytelen volt a Samsung gyártástechnológiáját licencelni, a 14XM jelzésű saját fejlesztéssel nem tudott volna labdába rúgni a piacon.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Egy újabb kudarc esetében menekülőutat jelenthet az AMD-nek a Samsung, vagy korábbi partnere a TSMC. A két cég jövőre indítja be a 10 nanométeres lapkák tömeggyártását, utóbbi pedig 2018 első felében már 7 nanométeren termelne. Bár egyelőre nincs arra utaló hír, hogy az AMD bármelyiket is kihasználná majd, szükség esetén legalább lehet alternatíva, például, ha a GlobalFoundries 7 nanométeres tervei (is) dugába dőlnének.

Az AMD elsődleges gyártópartnere tehát továbbra is a GlobalFoundries marad, ez pedig várhatóan nem is változik egyhamar, ugyanis a két cég a gyártás leválasztásakor egy 15 évre szóló szerződést kötött, mely 2024 március 2-án jár le. A processzortervező ennek megfelelően elkötelezett a GlobalFoundries fejlesztési terve mellett.

Ennek megpecsételésére, valamint a kedvezőbb feltételekért cserébe összesen 335 millió dollárt fizet az AMD, amit a cég egyszeri tételként könyvel el, még ebben a negyedévben. Az összegből 100 millió készpénz, amit négy részletben kell majd átutalnia a cégnek 2017 harmadik negyedévének végéig. A maradék 225 millió dollárt 75 millió darab, fix áras részvény formájában biztosítja az AMD a GlobalFoundries-t birtokló Mubadala Development egyik leányvállalatának, a West Coast Hitech L.P.-nek. Ez 5,98 dolláros darabonkénti árat jelent, ami nagyjából 20 százalékkal kedvezőbb az aktuális tőzsdei árfolyamnál, és körülbelül 33 százalékkal alacsonyabb az AMD által megállapított, nagyjából 9 dolláros értéknél. A cégnek ez utóbbi, és a kedvezményes árfolyam közötti különbség jelenti a 225 milliós költséget.

A West Coast Hitech 2020 február 29-ig hívhatja le az opciót egyben vagy részletekben, melynek ugyanakkor feltétele, hogy a tranzakciót követően a Mubadala - beleértve az összes leányvállalatát is - nem birtokolhatja az AMD részvényeinek összesen több mint 19,99 százalékát. A 75 millió részvény az AMD nagyjából 9,38 százalékát jelenti, tehát a befektetési alap összesen legfeljebb 10,61 százalékot tulajdonolhat a tranzakciót megelőzően.

Az éppen erősödő részvények szerepe valószínűleg a szűkös készpénzállomány és a kimerített hitelkeret együttese miatt jöhetett számításba. Előbbi az előző pénzügyi negyedév végén 957 millión állt, ami bár relatíve jónak nevezhető, de egy 355 milliós mínuszhoz már kevés. A vállalat pénzügyi igazgatója korábban elmondta, hogy a zavartalan működéshez 600 millió és 1 milliárd dollár közötti készpénzállományt tart szükségesnek, melynek alsó határa vészesen közel kerülne egy ekkora kifizetéssel. Újabb hitelt ugyancsak nehezen engedhetne meg magának a cég, akinek tartozása jelenleg 2,238 milliárd dollárra rúg.

Az AMD zárásképp elmondta, hogy az előző, ötödik WSA-nak megfelelően 155 millió dollárt fizet az első negyedévben leszállított ostyákért, az új, visszamenőlegesen év elejétől életbe lépett hatodik megállapodás keretein belül pedig további 495 millió dollárt fizet idei megrendeléseiért, ami összesen 650 milliós kiadást jelent a 2016-os évre.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.