Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 22. 12:00

A Samsunggal is gyártat majd az AMD?

A Samsung is beszáll a jövőre érkező AMD termékek kivitelezésébe. Az egyes lapkadizájnok gyártása megoszlik majd a dél-koreaiak és a GlobalFoundries között. Mit nyerhet ezzel az AMD?

A GlobalFoundries mellett a Samsunggal is gyártatná jövőre érkező új termékeit az AMD - számolt be a dél-koreai Electronic Times. A hírforrás szerint a processzortervező cég a Greenland kódnevű GPU-k mellett processzorok gyártására is egyezséget kötött a Samsunggal. A grafikus egységek termelése a jövő év második negyedévében indulhat be, amit az év második felében a Zen-alapú processzorok követhetnek. A termékek gyártásához a Samsung fejlettebb 14 nanométeres FinFET LPP (Low Power Plus) technológiáját alkalmazzák majd, ezt tömegtermelésben elsőként a Qualcomm Snapdragon 820-nál vetettek be.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x)

Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

Webinár: Kubernetes egyszerűen (x) Regisztrálj a SUSE november 4-i, ingyenes Rancher webinárjára! Innovatív megoldást mutatunk Kubernetes környezetekhez.

A processzortervező az összes fontosabb dizájn gyártását megosztja majd a GlobalFoundries és a Samsung gyárai között. Az egyes lapkák gyártásának aránya viszonylag rugalmas lesz a két partner viszonylatában, amit az AMD olyan szempontok alapján szabályozhat majd mint például a kihozatal. Az Electronic Times szerint az AMD sokáig tárgyalásban állt a TSMC-vel, végül mégis a szakítás mellett döntöttek. Ennek legfőbb oka állítólag a nagyobb lapkák gyengébb kihozatala, ezzel együtt pedig az instabil ellátás volt.

Az AMD ezzel a lépéssel következő generációs termékeinek gyártását nagyobb biztonságban tudhatja. Egy esetleges magasabb selejtarány így nem befolyásolhatja majd akkora mértékben a termékek szállítását, illetve a gyártópartnerek ellátását - pontosan ezért döntött az Apple is a két gyártás mellett. Amennyiben a vállalat jövőre érkező termékei kelendőek lesznek, úgy erre szükségük is lesz. Az AMD már számtalanszor szenvedett gyártási problémák miatt, legutóbb épp a Fiji GPU-k esetében érintette őket mindez hátrányosan, de anno az Athlon 64-es megrendeléseket sem tudták maradéktalanul kielégíteni.

Mindezt a Samsung és a GlobalFoundries tavaly áprilisi megállapodása tette lehetővé. Az AMD-ből 2009-ben kiszervezett, azóta pedig már számtalan bővítésen átesett bérgyártó ekkor egyezett meg a Samsunggal a dél-koreaiak gyártástechnológiájának licenceléséről. A GlobalFoundries a döntés indoklásánál első helyen az ügyfelek igényeire hivatkozott. A fabless gyártók, vagyis a saját chipgyár nélküli, szerződéses félvezetőgyártókkal dolgozó cégek számára előnyt jelent, hogy több gyártónál áll rendelkezésre ugyanaz a technológia. Ezzel nagyobb szabadságot kapnak a partner megválasztásában, miközben ez a mozgástér nem jár komoly költségekkel, a chipdesignt nem kell eltérő technológiákhoz igazítani, ami hosszas és költséges folyamat lenne. Nem utolsó sorban pedig így az egyes gyártástechnológiák kifejlesztésének egyre magasabb költségei is megoszlanak.

A megállapodás természetesen nem csak az AMD-nek jó hír. Az Electronic Times szerint a Samsung komoly sikerként értékeli, hogy az egyezség miatt a processzortervező egy több mint egy évtizedes együttműködés rúgott fel a TSMC-vel, mely cég a dél-koreaiak aktuális legkomolyabb ellenfele. Ezzel a Qualcomm Snapdragon 820 után a Samsung újabb dizájnok gyártását happolta el a tajvaniak elől, amivel bizonyos szinten kompenzálhatják Apple A9X illetve A9 processzorok egy része miatti kiesést. Emellett a Samsung nem titkolt célja a legnagyobb bérgyártó címének megszerzése, mely felé a milliárdos gyárépítések és az újabb gyártástechnológiák kifejlesztése mellett az újabb ügyfelek megszerzése is fontos lépés.

A történet az AMD egyik legfőbb konkurense, az Nvidia szempontjából is érdekes lehet, hisz mindez azt erősíti, hogy a két vállalat már a gyártástechnológiában is külön utakra kerül. Utóbbi cég a Samsunggal is tárgyalásban állt a Pascal-alapú GPU-k gyártásáról, de végül a két vállalat nem tudott megegyezni, így az Nvidia maradt a TSMC 16FF+ (FinFET Plus) gyártástechnológiája mellett. Arról nincs információ, hogy pontosan miért esett kútba a megállapodás, ugyanakkor az Nvidia és a Samsung továbbra is perben áll egymással, ami befolyásolhatta a végső döntést. Amennyiben a dél-koreaiak gyártástechnológiája végül a TSMC-jénél teljesítményben is jobbnak bizonyul, úgy az AMD akár kisebb előnybe is kerülhet riválisával szemben.

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 24. 12:31

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.