Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 18. 11:57

A Samsungtól licencel chipgyártási technológiát a Globalfoundries

Összefog a Samsung és a Globalfoundries, a két vállalat megosztozik a 14 nanométeres csíkszélességű chipgyártási technológián.

Egy friss bejelentés szerint a Samsungtól licenceli 14 nanométeres csíkszélességű FinFET félvezetőgyártási technológiáját a Globalfoundries. A cégek által kiadott közlemény szerint a Samsung által fejlesztett 14 nanométeres FinFET ("3D tranzisztor") eljárás a korábbi generációs, 20 nanométereshez képest jó esetben 20 százalékkal magasabb teljesítményt és/vagy 35 százalékkal alacsonyabb fogyasztást tesz lehetővé, a fizikai méretcsökkenés pedig 15 százalék körüli, vagyis ugyanazt az áramkört 14 nanométeres eljárással gyártva 15 százalékkal kisebb lesz a chip a 20 nanométeresnél. Az eljárás chiptervezői szemmel sokban hasonlít a korábbi 20 nanométeresre, így ha valaki jártasságot szerzett a Samsung 20 nanométeres csíkszélességén, az könnyen tud majd dolgozni ezzel is.

A 20 nanométeres (planáris) eljárást egyébként a Samsung és a Globalfoundries szerint a legtöbb nagy ügyfél gyorsan maga mögött hagyja majd és igyekszik átállni 14 nanométerre, ami a korábban széles körben használt 28 nanométeres eljáráshoz képest jelentős előnyt kínál teljesítmény, fogyasztás és méret terén is. A költségekről viszont egyelőre keveset tudni, iparági becslések szerint a TSMC-nél például 25 százalék körüli drágulást jelentett azonos szilíciumterületre vetítve a 20 nanométeres csíkszélességű gyártás a 28 nanométereshez képest, mert a kisebb csíkszélesség már "double patterninget", azaz kétszeres levilágítást igényelt, amely extra költséggel járt. Kérdés, a 14 nanométeres FinFET technológia megnöveli-e annyira a kapusűrűséget, hogy ezt ellensúlyozni tudja.

Önök kérték!

A Globalfoundries termékmenedzsment-vezetője, Ana Hunter a Wall Street Journalnak elmondta, a Samsunggal kötött szerződést az ügyfelek igénye hívta életre. A fabless gyártók, vagyis a saját chipgyár nélküli, szerződéses gyártókkal dolgozó cégek számára előnyt jelent, hogy több gyártónál áll rendelkezésre ugyanaz a technológia, így nagyobb szabadságot kapnak a gyártópartner megválasztásában, miközben ez a mozgás nem jár komoly költségekkel, a chipdesignt nem kell eltérő technológiákhoz igazítani, ami hosszas és költséges folyamat.

"Ezzel az iparágban úttörőnek számító megállapodással választási lehetőséget és flexibilitást nyújthatunk a világ vezető chiptervező vállalatainak, miközben biztosíthatjuk számukra a vezető pozíciót a mobil eszközök piacán" - mondta Sanjay Jha, a Globalfoundries elnök-vezérigazgatója. Arról persze nem esett szó, hogy melyek lehetnek ezek az ügyfelek, de valószínűleg az Apple lehet az egyik - a cég az iPhone-ok processzorait jó ideje a Samsunggal gyártatja, de régóta tudni, hogy szeretne más partnert bevonni, hogy ne egy közvetlen versenytársat támogasson. A másik szóba jöhető cég  a Qualcomm lehet, amely elsődlegesen a TSMC-nél gyártat, de beleütközött már kapacitásproblémákba.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az együttműködési megállapodás gazdasági szempontból is indokolt: a félvezetőgyártási eljárások bonyolódásával a fejlesztési költségek is emelkednek, egyre kevesebb cég engedheti meg magának, hogy ezeket finanszírozza. Láthatóan a Globalfoundries is feladta a küzdelmet a közgazdaságtannal és leállította saját 14 nanométeres csíkszélességű eljárását, helyette a Samsungét alkalmazza. A két vállalat a közös technológia használatával költséghatékonyan szállhat szembe a legnagyobb szerződéses gyártóval, a piacot toronymagasan vezető TSMC-vel.

Tovább erősödhet a Samsung-Globalfoundries kapcsolat

Először az Intel alkalmazott FinFET technológiát, még 22 nanométeren, és láthatóan "szenved" a 14 nanométeres eljárással, a tervek szerint 2013 végén kellett volna elindulnia a 14 nanométeres Broadwell chipek tömegtermelésének, erre azonban csak idén tavasszal kerül sor. Iparági szakértők szerint a szerződéses gyártók (köztük a Samsung és a Globalfoundries) is bele fognak futni technológiai problémákba, ráadásul mivel nem szereztek tapasztalatot korábban FinFET eljárásokkal, a megoldásuk is tovább tarthat mint az Intelnél.

A Samsung a tervek szerint 2014 végén vezeti be tömegtermelésbe 14 nanométeres eljárását a koreai Hwaseongban és a texasi Austinban található gyáraiban, a Galobalfoundries pedig 2015-től kezdi kiszolgálni ügyfeleit ezzel a technológiával a New York-i Saratogában található üzeméből. Az ügyfelek számára a saját chipjeik megtervezéséhez és a technológián történő implementációhoz szükséges dokumentációk, design kitek és egyéb eszközök mostantól érhetők el a közös közlemény szerint. A két cég az együttműködés kiterjesztését is fontolgatja olya területeken mint a közös IP-blokkok és standard cellák.

Az AMD chipgyártási tevékenységének leválasztásából született, arab tulajdonú Globalfoundries  korábban is szoros technológiai fejlesztési kapcsolatot ápolt a Samsunggal, valamint az IBM-mel - az, hogy a mostani megállapodásban a Nagy Kék már nem érintett, arra engedhet következtetni, a vállalat valóban arra készül, hogy kiszálljon a szerződéses félvezetőgyártók közül. Egyes hírek szerint a tevékenységet pont a Globalfoundries veheti meg, a vállalatok állítólag már tárgyalnak a részletekről.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról