Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 20. 09:32

Kiszáll a félvezetőgyártásból az IBM

Már hétfőn bejelenthetik a megállapodást, amelynek értelmében a Globalfoundries veszi át az IBM félvezetőgyártó tevékenységét. Az eladó 1,5 milliárd dollárt fizet a vevőnek.

Korábban is felreppentek már pletykák azzal kapcsolatban, hogy az IBM a Globalfoundriesnak adná el félvezetőgyártó részlegét, két amerikai üzleti lap, a Wall Street Journal és a Bloomberg is úgy tudja, megszületett a megállapodás, amelyet ma be is jelentenek (a hivatalos bejelentés meg is történt azóta). Az IBM korábban úgy tervezte, hétfő este, a tőzsde zárása után teszi közzé negyedéves eredményeit, ezt azonban előrehozták a tőzsde nyitása elé, és a vállalat jelezte, hogy egy "jelentős üzleti tranzakciót" is bejelent egyúttal.

Az eladó fizet a vevőnek

A bennfentes források úgy értesültek, az AMD félvezetőgyártó részlegéből önállósított Globalfoundriesnak 1,5 milliárd dollárt fizet az IBM, hogy átvegye a chipgyártó tevékenységét, amely egyre kevésbé fontos a vállalat számára, ugyanakkor hatalmas pénznyelő. Iparági becslések szerint a félvezetőgyártó tevékenység az IBM-nél évente mintegy 2 milliárd dolláros bevételt termel mindössze, amely mellett 1,5 milliárd dollár körüli veszteségre futja csak.

Az IBM saját felhasználásra gyárt chipeket (pl. POWER lapkák, chipsetek), de bérgyártóként is megjelenik a piacon, igaz, egyre kisebb sikerrel. Egykor az IBM a legnagyobb szerződéses gyártók közé tartozott, mára nincs a tíz vezető foundry között az IC Insights szerint. Az IBM bérgyártásból származó forgalma 485 millió dollár volt 2013-ban, a Globalfoundriesé meghaladta a 4 milliárd dollárt, a piacvezető TSMC-é pedig megközelítette a 20 milliárdot.

A Bloomberg bennfentes informátorai szerint az IBM-et nagy lendülettel átalakító, a nem elég nyereséges területektől (pl. x86 szervergyártás) rohamléptekben szabaduló Ginni Rometty elnök-vezérigazgató már 2013-ban döntött a félvezetőgyártó üzletág eladásáról. 2014 során az IBM több lehetséges vevővel is tárgyalt, köztük a Globalfoundries-zal, az Intellel és a TSMC-vel is. A tárgyalások azonban a nyáron megakadtak, mivel az IBM a jól értesült források szerint túl sokat kért - egészen pontosan túl keveset kínált a vevőnek, amely végre megszabadítja a veszteséges üzletágtól.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A Nagy Kék és a Globalfoundries közötti tárgyalások is megszakadtak a nyáron, mivel a felek nem tudtak megegyezni az árban, az IBM állítólag csak 1 milliárd dollárt kínált, a Globalfoundries viszont legalább 2 milliárd dollárt szeretett volna kapni. A felek végül 1,5 milliárd dollárban állapodtak meg, amelyet az IBM három éven belül egyenlít ki. A megállapodásnak állítólag része lesz, hogy a Globalfoundries 10 éven keresztül ellátja az IBM-et chipekkel, például POWER processzorokkal a szerverei és tárolói számára.

Az IBM fejleszt, a Globalfoundries gyárt

Az arab tulajdonú chipgyártót elsősorban az IBM technológiája érdekli ebben a megállapodásban, nem a gyorsan avuló gyártókapacitás. A két cég már korábban is szorosan együttműködött félvezetőipari kutatás-fejlesztések területén, az IBM chipüzletágának megszerzésével a GF végre szert tehet olyan fejlett technológiára, amely alkalmas nagy teljesítményű lapkák előállítására. Az IBM például már 22 nanométeres eljárással gyártja a POWER8-at, a Globalfoundries a saját 22 nanométeres technológiáját még csak fejleszti. A lépésből profitálhat az IBM-mel korábban szoros chipgyártási szövetséget ápoló AMD is.

A közelmúltban jelentette be az IBM, hogy 3 milliárd dollárt költ félvezetőgyártással kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, a bennfentesek úgy tudják, a most megkötött megállapodás révén a Globalfoundries is hozzáfér majd ehhez a know-howhoz. Ez valószínűleg azt jelenti, a félvezető-technológiai fejlesztések egy jó részét a jövőben is az IBM, vagy az IBM-től átvett mérnökök végzik majd, a Globalfoundries pedig igyekszik ezt a know-howt piacra vinni. Cserébe a GF garantálja az IBM számára a termékeiben használt félvezetők folyamatos gyártását.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.