Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 9. 15:30

Mindent lenyomnak az új GeForce-ok

Nagy gyorsulást ígérnek az új GeForce grafikuskártyák, a Pascal-alapú megoldások kétszer energiahatékonyabbak a Maxwell kódnevű elődöknél. Az Nvidia legújabb csúcsmodellje közel 30 százalékkal múlhatja felül az eddigi csúcstartó, 1000 dolláros Titan X tempóját, alacsonyabb fogyasztás mellett, ráadásul mindezért jelentősen kevesebbet kér a vállalat.

Bemutatta vadiúj grafikus kártyáit az Nvidia, az első Tesla gyorsító után immár két Pascal-alapú GeForce-ról is lehullott a lepel. A tervezőcég szerint az új csúcskártya még a Titan X-nél is gyorsabb, miközben annál nagyjából 40 százalékkal olcsóbban kerülhet majd fel a polcokra. A GTX 1080 így hamarosan átveheti az egyetlen GPU-val szerelt leggyorsabb grafikus kártyának járó címet, ami már jó ideje amúgy is Nvidia vitrinében hever.

A nyers teljesítményadatok alapján nagyjából 28 százalékkal múlhatja felül a GTX 1080 a korábbi csúcstartó Titan X tempóját, előbbire 9, utóbbira pedig még 7 TFLOPS számítási teljesítményt adott meg az Nvidia. A közvetlen előd GTX 980-hoz mérten óriási lehet az ugrás, ugyanis ez a kártya 5 TFLOPS-os kapacitással rendelkezik, melynél a GTX 1080 értéke kereken 80 százalékkal magasabb.

A tetemes előrelépést elsősorban a gyártástechnológia váltásnak köszönhető, az Nvidia csak több mint 4(!) év után tudott kisebb, 16 nanométeres csíkszélességre kapcsolni. Ennek legfőbb oka, hogy a TSMC 20 nanométeres gyártástechnológiája GPU-k tömeggyártásához végül alkalmatlannak bizonyult, más alternatíva pedig nem volt a piacon. A vállalat a konkurens AMD-vel ellentétben ugyanakkor ezt a problémát ügyesen hidalta át, a Maxwell mikroarchitektúrának hála a korábbi 28 nanométeres technológiát alkalmazva tudott viszonylag nagyot dobbantani az Nvidia, ezzel pedig jelentősen, mára 80 százalék körülire növelhette piaci részesedését.

Porondon a GP104

Az új GeForce kártyák a GP104 kódjelű GPU-ra épülnek, mely a Kepler-alapú GK104, illetve a Maxwell-alapú GM204 utódjának tekinthető. Ennek megfelelően a Tesla P100 gyorsító GP100 kódnevű variánsa után ez a második legnagyobb Pascal lapka, amit minden bizonnyal még követni fog egy vagy két kisebb dizájn (pl. GP106), melyek egyaránt a TSMC 16 nanométeres FinFET+ gyártástechnológiáján készülnek majd.

A GP104 összesen 7,2 milliárd tranzisztort tartalmaz, ami nem sokkal kevesebb mint fele a GP100 15,3 milliárdos értékének. A lapka területét egyelőre nem közölte az Nvidia, ugyanakkor a GP100 610 mm²-es értékével kalkulálva a GP104 valószínűleg kisebb mint 300 mm² (az előd GM204 területe 398 mm²).

A GP104 összesen 2560 CUDA-magot tartalmaz, melyekhez 160 darab textúrázó csatorna tartozik. Ezek 40 darab SM-ben (streaming multiprocessor), illetve négy GPC blokkban tömörülnek. A lapka összesen 4 darab ROP blokkot kapott, egyenként 16 darab blending egységgel, ami összesen 64 darab ROP-ot jelent.

A GP104-ben helyet kapott Pascal mikroarchitektúra számos, a modern grafikus API-k hatékony kezeléséhez szükséges optimalizációt tartalmaz, a lapka DirectX feature level 12_1 képes. Javult az aszinkron compute (aszinkron végrehajtás) támogatása, mely többek között a megfelelő minőségű VR-szemüveges megjelenítéshez is szükséges. Az Nvidia mérései szerint aszinkron timewarpok esetében elődjénél nagyjából háromszor gyorsabb a GTX 1080, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az csak később derülhet ki. Ugyancsak a VR-hez kapcsolódik a VRWorks Audio, mely a virtuális valóság hangzásvilágának minél realisztikusabb előállításáért, illetve az ehhez kapcsolódó számítások elvégzéséért felel.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

További újítás még a Simultaneous Multi-Projection, mellyel a GPU 16 darab különböző nézőpozícióra küldhet tovább geometriai információkat. Ez elsősorban több kijelző esetében hasznosítható, ezzel a megjelenítőkhöz eltérő nézőpontok tartozhatnak, bár ezeknek azonos síkban kell lenniük. Emellett VR-szemüvegeknél is alkalmazható a technológia, a lencsetorzítás korrekciójához.

Ugyancsak a kijelzőkhöz kapcsolódik a DisplayPort szabványok támogatása. A GP104 kijelzővezérlő blokkja képes a DisplayPort legújabb, 1.4-es verziójának támogatására is, bár VESA tanúsítvánnyal egyelőre csak a korábbi, 1.2-es verzióra rendelkezik az Nvidia, így jelenleg kérdéses, hogy pontosan hogyan és mikor lesz megoldott a DisplayPort 1.3 és 1.4 kezelése, melyek mellett még a dual-link DVI és a HDMI 2.0b kijelzőcsatolók támogatottak.

Végül, de nem utolsó sorban az SLI-hez, azaz a többkártyás támogatáshoz is hozzányúlt az Nvidia. Forradalmi fejlesztés nem történt, csupán a korábbi, egyre szűkösebb 500 MB/s-os átviteli tempót duplázták 1 GB/s-ra. Az új, SLI HB szabványhoz új hidak is kellenek, melyeket bizonyos esetekben külön kell majd megvásárolni. Mindez több szempontból is kedvezőtlenebb az AMD néhány évvel ezelőtt debütált XDMA-s megoldásához viszonyítva, mely 16 GB/s-os elméleti tempót biztosít a PCI Express buszon keresztül, tehát a kártyák összekapcsolásához külső csatlakozó nem szükséges.

GeForce GTX 1080 és 1070: papíron jól néznek ki

Az Nvidia egyelőre két, GP104-re épülő kártyát jelentett be, így a csúcs GTX 1080 mellett a GTX 1070 kerül piacra. A GTX 1080 esetében a GPU összes végrehajtója működni fog, a 2560 CUDA mag mellett a 160 darab textúrázó, illetve a 64 ROP is aktív lesz. Mindez ráadásul rekord órajelen fog ketyegni, a GPU Boost 3.0-nak hála az alap 1607 MHz-es frekvenciához 1733 MHz-es turbó társul, tehát a grafikus processzorok rohamléptekben közelítenek az immáron 2 GHz-es határ felé, ami az Nvidia szerint némi tuninggal már át is léphető.

A GPU 256 bites memóriabuszához GDDR5X chipek kapcsolódnak, 10 GHz-es effektív órajellel, illetve összesen 8 gigabájt kapacitással, ezzel pedig az Nvidia az első, aki élesben is beveti a korosodó GDDR5, illetve a komplikált és költséges HBM memóriák közötti szakadék áthidalására hivatott friss memóriaszabványt. A GTX 1080 TDP értéke 180 watt lesz, az ára pedig 600 dollártól indul, ami 50 dollárral magasabb a GTX 980 2014 szeptemberi kezdőáránál.

A GTX 1070 specifikációinak nagy részét egyelőre homály fedi, így csupán a GTX 1080 értékénél nagyjából 28 százalékkal alacsonyabb, de ugyancsak Titan X közeli, 6,5 TFLOPS-os számítási teljesítmény, a 8 gigabájt GDDR5-ös memória, illetve a 380 dolláros ár a biztos. A többire várhatóan csak június 10-én derülhet fény, ugyanis a GTX 1070 ekkor kerül fel a polcokra, míg a GTX 1080 eladása várhatóan két héttel korábban, május 27-én indul.

Az új GeForce kártyák papíron kétség kívül ütősek, így a sikerük valószínűleg csak azon fog múlni, hogy mivel tud előrukkolni a konkurens AMD. A Polaris GPU-kra épülő kártyák rajtja néhány héten belül megtörténhet, ugyanakkor az eddig kiszivárgott információk szerint az új VGA-kkal inkább a nagyobb volumennel kecsegtető középkategóriát célozza majd az AMD, a Vega kódnevű csúcs-GPU legkorábban az év legvégére futhat be. Mindez azt vetíti előre, hogy a GTX 1080 fél évig konkurens nélkül hódíthat a piacon, sőt még az sem kizárt, hogy a GTX 1070-ra is hasonló, az Nvidia szemszögéből igen kényelmes sors vár.

a címlapról