Szerző: Hlács Ferenc

2015. március 18. 16:20

GeForce GTX Titan X: itt az Nvidia új zászlóvivője

Megérkezett a legújabb Nvidia luxuskártya, a GeForce GTX Titan X. A GM200 GPU-val felszerelt eszközzel a gyártó kitett magáért, az ugyanis a jelenleg elérhető legerősebb, egy GPU-s grafikus kártya - ez ugyanakkor árában és fogyasztásában is megmutatkozik.

A március eleji, néhány információt megszellőztető bejelentés után az Nvidia most teljes egészében lerántotta a leplet grafikus kártyáinak legújabb zászlóvivőjéről, a GeForce GTX Titan X-ről. A vállalat igyekezett nagyot gurítani az új csúcsmodellel: abban a legújabb, GM200 Maxwell 2 architektúrás GPU kapott helyet, amely a cég eddigi legnagyobb lapkája, nyolcmilliárd tranzisztorral a fedélzetén - ez jelentős többlet az AMD Hawaii XT csúcslapkáján található 6,2 milliárd darabhoz képest.

Az AnandTech szerint a chip 50 százalékkal jobb a gyártó eddigi csúcstartójánál, a GM204-nél. Ez a specifikációkban is megmutatkozik, a testes, 601 négyzetmilliméteres lapkára nem kevesebb mint 3072 CUDA mag és 96 ROP jutott, ehhez 384 bites memóriabusz, 1000 megahertzes alapórajel és 1075 megahertzes boost órajel párosul. A chipen található 24 SMM 192 textúrázóegységnek ad otthont. A GTX Titan X-re emellett mindjárt 12 gigabájt GDDR5 memória is jutott, amely 7 gigahertzen ketyeg.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez a RAM-mennyiség a kártya memóriakezelési képességeinek határait feszegeti, a memóriabuszhoz továbbá 3 megabájt L2 cache társul. Az új, egyébként továbbra is 28 nanométeres gyártási eljárással készült GPU a rendelkezésére álló másodpercenként 336 gigabájtos memória-sávszélességből is a lehető legtöbbet hozza ki, a Maxwellben bemutatkozott tömörítő eljárásával. A tekintélyes teljesítményért cserébe a fogyasztás nem alacsony, de nem is haladja meg a cég korábbi csúcskártyákét, a hőkeret 250 watt.

A vállalat ezúttal is a Titan szériáktól korábban megszokott árazással dolgozik, a GTX Titan X 999 dollárért lesz megvásárolható. Ezen a téren az Nvidia különösebb megkötések nélkül mozoghat, hiszen a rivális AMD csúcsmodellekkel a GTX 980-at állítja szembe, a legújabb Titan gyakorlatilag a luxuskategóriát képviseli. Tagadhatatlanul a jelenleg elérhető leggyorsabb egy GPU-val felszerelt kártyáról van szó: egyszeres pontosságú lebegőpontos műveletek alatt elméleti maximális teljesítémnye 6,14 teraflops. A legújabb Nvidia csúcskártya várhatóan a következő napokban válik elérhetővé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról