Szerző: Asztalos Olivér

2016. április 15. 16:25:00

Felezhetik a fogyasztást az új AMD grafikus egységek

Ahogy közeledik az új Radeon videokártyák rajtja, úgy szivárognak az egyes részletek. A várhatóan júniusban érkező első hullám a középkategóriát veszi célba, meglepően alacsony fogyasztás mellett.

Kiszivárgott információk alapján feltűnően alacsony fogyasztással érkeznek az új Radeon grafikus kártyák. A Polaris architektúra gyűjtőneve alá eső VGA-k első középkategóriás tagja csupán 50 watt körüli TDP-vel debütál, a felette érkező megoldás maximális fogyasztási értéke pedig 110-135 watt körül mozoghat majd. Mindkét érték nagyon alacsonynak számít, ami az AMD számára új piacokat nyithat.

Hírek szerint az AMD három eltérő 14 nanométeres FinFET GPU dizájnt készített a GCN architektúra negyedik iterációjához ("GCN4") az idei évben. Ezek közül a Baffin (Polaris 11) kódnevű a legkisebb, a lapka várhatóan mindössze 16 vagy 20 shader blokkot tartalmaz, utóbbi pontosan megfelelne az előd Pitcairn/Trinidad (HD 78xx, R7 370) értékének, tehát összesen legfeljebb 1024 vagy 1280 végrehajtóegység lenne befogható. E felett az Ellesmere (Polaris 10) áll majd, 36-40 shader blokkal, ami a végrehajtók számában 2304-2560 egységet jelentene. Ez a jelenleg elérhető Hawaii GPU értékéhez állna a legközelebb, az arra épülő kártyák közül pedig az R9 390-hez. Az engedélyezett shaderek számától, azok órajelétől, illetve a grafikus processzorhoz társított memória sávszélességéről (GDDR5X) függően később akár a felsőház alját is célba veheti az Ellesmere.

A lapkák erőforrásainak konfigurálásával, tehát az egységek letiltásával valószínűleg több termék is piacra kerül majd. Ezek közül az R7 470 és az R9 480 nyithatja a sort, valamikor június első felében. Az R7 470 GPU-ja 1024 aktív shaderrel, valamint a 128 bites memóriabuszra ültetett GDDR5 chipekkel a középkategória alsóházát célozhatja, várhatóan az előd R7 370, illetve az R9 280 közötti húzódó teljesítménnyel, amivel nagyjából a GeForce GTX 950 tempóját produkálhatja majd a kártya.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy januárban éppen ezt a konkurens terméket választotta párnak az újdonság kedvező fogyasztását szemléltető demonstrációjához az AMD. A bemutató során a prototípus Radeon nagyjából 50 wattal fogyasztott kevesebbet a GeForce-nál, ami egybevág a most napvilágot látott adattal, mely szerint az R7 470 TDP értéke rendkívül alacsony lesz, mindössze 50 watt körüli.

Az R9 480 már a középkategória legtetejére érkezhet. A kártya GPU-ja 2304 darab engedélyezett shadert tartalmaz majd, melyek órajele 1000 MHz környékén mozoghat. A 256 bites memóriabuszhoz GDDR5 RAM társul majd, 4 vagy 8 gigabájt összkapacitással. Számítási teljesítmény tekintetében a feljebb említett R9 390 környékén landolhat majd az újdonság, ugyanakkor a fogyasztás csökkenése itt sem marad el. A pletykák szerint a kártya TDP értéke mindössze 110-135 watt környékén lesz, ami kevesebb mint fele az R9 390 275 wattos mutatójának.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Mindez tökéletesen egybevágna az AMD korábbi ígéretével, mely szerint elődjéhez viszonyítva legalább kétszer kedvezőbb teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkezik majd a Polaris generáció, ami elsősorban a kisebb csíkszélességnek köszönhető. Bár a fejlettebb gyártástechnológiák már valamivel kisebb előrelépést kínálnak mint korábban, még mindig ezzel, az ugyanakkor egyre költségesebb módszerrel lehet a legnagyobb előrelépést elérni.

A karácsonyfa alá érkezhet az új csúcskártya

A GCN4-es GPU-k harmadik, egyben legnagyobb tagja az év végénél korábban biztosan nem érkezik meg. A Polaris helyett már Vega gyűjtőnév alá sorakozó Greenland (Vega 10) kódnevű GPU az előzetes hírek szerint 4096 végrehajtóegységet tartalmaz majd, ami pontosan egyezne a Fury kártyák Fiji központi egységének értékével. Az azonos mennyiség megtévesztő lehet, a futószalagok "minőségével", vagyis hatékonyságával ugyanis nagyot léphet előre az AMD. Van ennek alapja, a Fiji kifejezetten gyengén skálázódott, erre pedig gyógyír lehet a GCN4 néhány újítása. A parancsprocesszorhoz, illetve a shaderek végrehajtásának hatékonyságához is hozzányúltak a mérnökök, amivel várhatóan jobban ki lehet majd használni a rengeteg végrehajtót. Emellett már hivatalos, hogy a Vega megkapja az Nvidia GP100-as GPU-jánál már megjelent HBM2-es rétegezett memóriákat, amivel órajeltől függően akár 1 TB/s-ra is rúghat majd az elméleti memória-sávszélesség értéke.

Hogy mindez mire lesz elég a piacon, az természetesen nagyban múlik majd az Nvidia tervein. Az ősi rivális várhatóan szintén valamikor június során mutatja be első Pascal-alapú grafikus kártyáit. A két vállalat először alkalmaz eltérő technológiát a GPU-k gyártásához, míg az AMD már a GlobalFoundries gyártósorait veszi igénybe, ahol a Samsung által fejlesztett 14 nanométeres FinFET LPP eljáráson gyártat majd, addig az Nvidia maradt a jól bevált TSMC-nél, ahol a 16 nanométeres FinFET+ technológián készülnek majd a lapkák. Hogy mindez mekkora különbséget eredményez, és ennek köszönhetően élvezhet-e bármilyen előnyt az AMD, az alig pár hónap múlva kiderül.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 25. 23:27

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.